COACH KÉPZÉS, tanácsadás, terápia, mediáció és coaching: Dr. Kollárné Déri Kriszti, 06 (70) 631-33-11, kriszti.deri@gmail.com, skype: deri.kriszti, 06 (70) 631-33-11, iLoveSchool!

Dr. Kollárné Déri Kriszti hivatalosan is angyal lett

 

Dr. Kollárné Déri Kriszti Havas Henrik "Henrik angyalai" című műsorában Csisztu Zsuzsával és Csézyvel közösen hivatalosan is angyal lett.

Sztárok és sztár iskola - Csengeri Attila ajánlja

a LIFE & BUSINESS DESIGN INTÉZET Dr. Kollár Iskoláját

“Nagy szeretettel ajánlom az iskolát mindenkinek, aki fejleszteni akarja saját magát, vállalkozását és környezetét!”

Csengeri Attila

színész, musical és operett énekes

Sztárok és sztár iskola - Gyulai Júlia Európa-bajnok ajánlja

a LIFE & BUSINESS DESIGN INTÉZET Dr. Kollár Iskoláját

“Hiszek az iskolátok hatékonyságában, szeretettel ajánlom  mindenkinek!”

Gyulai Júlia, Európa-bajnok táncos-koreográfus

(A fiatal tehetség, aki dolgozott Brad Pitt-el)Sztár képzők és sztár iskolák - a beregszászi főiskola ajánlja


A beregszászi főiskola stratégiai partnerséget kötött 2013-ban a Dr. Kollár Iskolával.

A II. Rákóczi Ferenc Főiskola ajánlja a Dr. Kollár Iskola képzéseit.

 Sztár képzők és sztár iskolák - a PÉCSI EGYETEM ajánlja


A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara ajánlja a Dr. Kollár Iskola képzéseit, melynek sikeres teljesítéséről közös tanúsítványt állítanak ki 2014-től.

 Sztár tudósok és sztár coachok - PhD Dr. Tőzsér János ajánlja


"A filozófia a kritikai gondolkodás legjobb tanítómestere. Hidd el, szükséged van rá!"

PhD Dr. Tőzsér János filozófus, egyetemi docens, a Kaposvári Egyetem tanára, a Doktori Tanács tagja, több hazai és nemzetközi tudományos cikk, valamint könyv szerzője


Sztárok és sztár coachok - Baranyai Annamária ajánlja


"Nagyon hálás vagyok, hogy sikerült megismernem a módszert, amivel dolgoztok. Csak ajánlani tudom mindenkinek!"


Baranyai Annamária, színész-énekesnő


Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical énekverseny női szóló kategória 1. helyezettje


Sztárok és sztár coachok - Dr. Szabó Tünde ajánlja

"A Kollár Coaching Iskola nagy segítségemre volt, hogy a mediáció szakmai hátterét teljeskörűen megismerhessem és a gyakorlatok során elsajátíthassam. Vezető tanáraink, Krisztina és József minden tudásukkal azon voltak, hogy képességeinkhez mérten sajátos feladatokkal segítsenek bennünket a tudás megszerzéséhez. Az oktatás során magasszintű tematika alapján haladtunk, mint hallgató minden nap kihívásokkal teli élményekkel és tudással gazdagodtam, amelyet ezúton is köszönök!"

Dr. Szabó Tünde, úszó olimpikon (ezüstérmek: EB, VB, Olimpia), a  Magyar Úszó Szövetség főtitkára

Sztárok és sztár coachok - Keresztes Ildikó ajánlja

"Örvendek, hogy megismertem Dr.Kollárné Déri Krisztinát és Dr.Kollár Józsefet. Felkeltette az érdeklődésemet a módszer amivel dolgoznak, folytatni szeretném. Ajánlom szeretettel mindenkinek"


Keresztes Ildikó énekesnő
1997 Az év musical énekesnője-eMeRTon díj, 1999 Az év énekesnője-eMeRTon díj, 2001 ARTISJUS díj-musical kategória, 2002 Arany Zsiráf-díj-jelölés – Az év hazai rock albuma (Nekem más kell), 2006 VOX-CAR díj-legjobb filmbetét dalért a „Csak szex és más semmi” című filmben., 2011 Fonogram- díj-jelölés – Az év hazai klasszikus pop-rock albuma

Sztárok és sztár coachok - Mahó Andrea ajánlja

"Nagyon örvendek, hogy kapcsolatba kerültem két fantasztikus emberrel: Dr. Kollárné Déri Krisztinával és Dr. Kollár Józseffel, akik által megismertem a coach fontosságát és mindenkinek szeretettel ajánlom."

Mahó Andrea, eMeRTon és Artisjus díjas, színésznő, énekesnő,
Sir Andrew Lloyd Webber magyar kedvenc női előadóművésze

Sztárok és sztár coachok - Katus Attila ajánlja

"Örülök, hogy megismerhettem az Iskola vezetőit és képzését, akiknek segítségével új, egészségtudatos személetek születnek.. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki nyitott az új dolgokra, a változásokra és a hosszútávú megoldásokra!"


Katus Attila, hatszoros világ- és kétszeres Európa aerobic bajnok, életmód szakértő, Trainer of the Year 2010 ELITE - Az év Edzője, a Magyar Torna Szövetség által Az elmúlt 125 év legeredményesebb versenyzője aerobik szakágban
, a Pécsi Sasok aerobik formáció egykori tagja, a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Kar óraadó tanára


Sztárok és sztár coachok - Balogh Emese ajánlja

"Krisztinek és Józsefnek küldöm szeretettel a szívből jövő ajánlásomat: Az ontológiai coaching megtanít arra, hogy előbb önmagunk, majd másoknak segítve utat találjunk a lét egyetemes horizontja irányába. Ebben az iskolában képessé váltam más dimenziókból szemlélni önmagamat, másokat, önmagam és mások környezetének, kapcsolatainak összességét. Szeretettel ajánlom Mindenkinek, aki kitörni vágyik a sablonok világából."

Balogh Emese, vezető ásványvízgyártó tulajdonosnője, a Cafe Archibald Tudásközpont alapítója és tulajdonosa, mester coach

Sztárok és sztár coachok - Kiss Lenke ajánlja

"Szeretettel ajánlom ezt a minőségi oktatást mindenkinek! Óriási szükség van rátok... csak ajánlani tudom mindenkinek!"

Kiss Lenke, Magyarország legendás női kosárlabdázó ikonja
Egyedülálló, fantasztikus eredményei: 328-szoros válogatott, Eb-bronzérmes, 4-szeres magyar bajnok, Európa-válogatott, 4-szeres "Év játékosa" A mezőnyből és palánk alól is rendkívül ponterős, domináns center, olimpiai gólkirály! A Halhatatlan Klub tagja

Sztárok és sztár coachok - Nagy Sándor ajánlja

"Örültem, hogy megismerhettem a Dr. Kollár Iskola alapítóit, munkájukat!
Fontosnak tartom a kreativitást és hogy a nagy, világmegváltó gondolatok előtt magunkkal legyünk először tisztában. Jó és rossz tulajdonságainkkal egyaránt, mert csak így láthatjuk az Életet és másokat is tisztán, ítélkezés mentesen!
Hiszen a Jóisten hasonlatosságára  mindannyian teremtők vagyunk, rajtunk is áll, hogy milyen lesz ez az Utazás!
Ajánlom őket szeretettel mindenkinek! :)"

Nagy Sándor
Súgó Csiga és Soós Imre-díjas színész, énekes, a Madách Színház oszlopos és kiemelkedő tagja

Közszereplők és sztár coachok - Lengyel Szilvia ajánlja

"Az ontológiai coaching eszköztárának segítségével nem a problémákban süllyedünk el, hanem az elképzelhető és elfogadható, alkalmas megoldások fényében és akarásában tudunk túllépni rajtuk. Erre lenne szüksége mindenkinek! Kriszti és József az ehhez vezető utat mutatja meg kiválóan."

 

Lengyel Szilvia, országgyűlési képviselő


Sztárok és sztár coachok - Koós Réka ajánlja

"Régóta tervezgettem, hogy megismerkedek a Life Coaching-gal. Egy új és izgalmas világba csöppentem és kíváncsian várom, mi sül ki belőle. Kacérkodom a gondolattal, hogy a tanfolyamot is elvégzem nálatok!"
Köszönettel és üdvözlettel:

Koós Réka
Junior Lyra díjas színésznő, énekesnő

Útkövetés: Címlap

Friss hírek (utolsó 20 bejegyzés)

Válogatás cikkeinkből

Népszerű (első 50+ ranglista)

Minden napra egy koant! A KOANOK LOGIKÁJA 2. : Megkötötted a macskát?

IWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebookBlogter.huMyspace bookmarkNetlog bookmark

Minden napra egy koant! Koanok és az ontológiai terápiás kettős kötések

Ajánló

Korábbi koanok az ontológiai alapú tanácsadás szolgálatában

A koanok logikája 2.: Megkötötted a macskát?

"Ha nem értesz egy koant, vagy értelmetlennek véled, olvasd el újra, a hiba nem a koanban van. Ha értesz egy koant, akkor olvasd el újra, mert az értelme nem biztos, hogy az, amiről te azt véled, hogy az a koan értelme."

Amikor a szellemi tanító és tanítványai megkezdték szokásos esti meditációjukat, a macska, ami a kolostorban élt olyan zajt csapott, hogy képtelenek voltak folytatni a gyakorlatot. Elrendelte hát, hogy kössék meg a macskát az esti meditációk alatt. Évekkel később, amikor a tanító meghalt, a macskát továbbra is megkötötték az esti gyakorlatok idejére. Amikor az öreg macska is eltávozott, egy másik macskát hoztak a kolostorba, amit ugyancsak megkötöttek. Évszázadokkal később, a szellemi tanító leszármazottai tanulságos, és igen értékes tudományos tanulmányokat írtak a macskák megkötésének rituális és vallási jelentőségéről.

Kérdéseink
Jól cselekszenek a szerzetesek? Miért viselkednek így, a tisztelet, a hagyományőrzés a magyarázat? Hogyan lehetne, milyen irányban írná át a történetet, miképpen alakítaná (át) a tanítványok magatartását?
Válaszunk

Az első olvasat zsákutca, erről a problémáról már írtunk a koanok logikájának felfejtése kapcsán: nem az a szöveg mondanivalója, hogy a szokásaink eredete a múltba vész, emiatt ész nélkül ismételgetjük a sokszor már nem is adaptív (támogató) rítusainkat. Szintén ugyanitt elemeztük a szokások, heurisztikák jótékony hatását és láthatatlan csapdáját is:

Előzmény:
Minden napra egy koant! A KOANOK LOGIKÁJA 1.

Gondolkodjunk tovább a koanokról (mint speciális ontológiai kettős kötésekről) a fenti, ezúttal újabb (bár az újdonság önmagában nem lényeges) történet kapcsán.

Az elemzési szempont ezúttal: Kettős kötés (double bind)

A kettős kötések képletét PhD Dr. Kollár József így írja le:

Olyan vágyak vágyására vágyni, amire nem vágyunk.

Azt akarom, hogy te azt akard, amit én akarok, de ne azért akard, mert én akarom, hanem magadtól akard azt (tenni, érezni, gondolni), amit én akarok.

Néhány egyszerű példa

"Hozhatnál már magadtól virágot nekem!" Ha nem hoz -mert magától már nem tud hozni, hiszen mondták neki-, az a baj, mert még felszólításra se képes hozni. Ha hoz, már nem kell, mert nem magától hozta, hanem kértük tőle és úgy már nem kell. A kettős kötésben az is boldogtalan, aki -persze nem szándékosan- állítja, ugyanis nem teljesül a vágya és az is, akinek szól, mert ő pedig képtelen jó lépést tenni.

A kettős kötés csapdákból ú.n. ontológiai terápiás kettős kötésekkel jöhetünk ki, egyfajta kutyaharapást szőrével módszer mentén. Ha egy pár veszekszik, az utasítás így szól: veszekedjenek továbbra is, de 14-16 óra között. Spontán nem lehet veszekedni, spontán feltörő dühöt pedig igen nehéz keretek közé szorítani. Ugyanakkor minden, ami tervezett, egyben kontrollálható is.

Az ontológiai terápiás kettős kötések ennél némiképpen rafináltabbak és ami fontos, egyénre szabottak. Nincs két egyforma kettős kötés projekt. Ezért kell a módszert alapjaiban megtanulni (ontológiai szemlélet), majd gyakorolni és kellő energiabefektetéssel újabb feladatokat megtervezni.

A kettős kötés csapdák könnyen elkerülhetők egyebek mellett úgy, hogy a kérésemet egyértelművé teszem: kössétek meg a macskát az esti meditáció alatt, hogy az ne zavarjon minket. Ezt az utasítást véghez lehet vinni. A kérés kielégülési feltétele: megkötött macska. A kielégülési feltétel teljesülésével lezárul egy kérés, azaz egy beszédaktus ciklus ("Conversation for Action"/Cselekvésre indító beszélgetés; Fernando Flores- Dr. Kollár József).

A fenti példában nem jött létre kettős kötés, minden frusztráció nélkül akár meg is ismételhető a cselekvéssor, sőt, valamennyi ágens (szereplő, résztvevő, érintett) közös megelégedésére szolgál: akkor is nyugodt körülményeket teremt ez a szokás, amikor a mester már eltávozott. Úgy mondjuk, jó a design, alkalmas a terv. Létrejött egy cselekvési design (life diesign), olyan, adaptív (alkalmas) tervre épülő rítus, mely örömmel tölt el, vagyis esztétikai dimenziója van.

Koanok mint ontológiai terápiás kettős kötések

A koanok megviccelnek bennünket. Ha szó szerint vesszük a fent bemutatott tanító történetet, kinevetteti velünk a világos beszédet, megkérdőjelezteti a rítusok érdemességét. Kutyaharapást szőrével. Akkor is ha mi magunk vagyunk a Kettős Kötés Gyár vezérigazgatói vagy ha az élő beszéd mérnöki precizitásának élharcosai, vérbeli antikommunikátorok, jó leckével szolgál. Utasít: röhögj és hagyj el minden szokásodat, mások által kialakított rutint, panelviselkedést! Beszélj még pontosabban, még leegyszerűsítve. Folytasd mindaddig, míg egy 3 éves gyerek kommunikációs szintjére kerülsz és mindenki ásítani kezd, ha szóra nyitod a szádat. Ismételgesd a homályos, megfoghatatlan, a lehetetlenre irányuló kéréseidet, ameddig mindenkit elutálsz magad mellől. Úgysem tudnál mást tenni, hiszen azért viselkedsz így, mert így tudsz viselkedni. Örülsz, mert megerősítés látsz. Nem azért futod az ostoba köreidet, mert ezt találtad ki, hanem, mert mondták neked. Megnyugszol. Egyszer felkiáltasz: frászt! Hisz ez egy marhaság! Nyavalyát csinálom én ezt így tovább!
És akkor beteljesült a tanítás.

A korábbiak mellett a koan üzenete ezúttal: a kéréseid (beszéded) gyümölcsöző irányba mutassanak. Ilyen módon értékelhetetlen a panasz, szemrehányás, múltbeli sérelmek felidézése, "mit nem"-típusú (ál)kérések. Olyan gondolatok kigondolásának semmi értelme, ami 1, lehetetlen 2, nem befolyásolja érdemben az életed következő 10 évét.

Ugyanakkor csínján bánjunk a homályosság és kétértelműség problémájával. A transzparencia (a Grice-maximák hű megtartása: egyértelmű kinyilatkoztatások, túlzottan világos, egyúttal elszürkülő beszédmód) csak a szocializmus hiánykultúráján edzett "fogyasztót" elégíti ki.

Mire használható még a fönti tanítás, milyen további üzeneteket tartogat? Akit érdekelnek a részletek a mindig működő gyakorlatban, szívesen látjuk a képzéseinken és a személyes tanácsadásainkon.


Dr. Kollár Iskolája: coach képzés, mediátor képzés, önismeret, abduktív tanácsadás, vezetői designgondolkodás

a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara közös képzésében és tanúsítványával

 • Kell-e nekünk önismeret? a CIVIL RÁDIÓBAN
 • Az iLoveSchool párkapcsolati, válási és üzleti menedzsment tanácsadója:
  Csintó Edit
  akkreditált life
  és business coach >>


  Tóth Éva
  Consigliere, és Coach krízis
  Info: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

  Fekete Gertrud
  Jószolgálati coach,
  szomaesztétika coach
  szakértő
  Info: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

  Feliratkozás hírlevélre

  Ki olvas minket

  Oldalainkat 31 vendég böngészi

  Utolsó fórum hozzászólások

  • Integessen szépen Extremisztánból (2013. március 08., péntek)
   Kedves Bernadett, amikor szerelmesek vagyunk, a fellegekben járunk, hívjuk ez...
  • Megtartsam őt (2013. március 08., péntek)
   A hallgatói levelet élesítette: Abaházy Noémi Elnézést kérek hogy lev...
  • A végének márpedig nincs vége (2013. február 28., csütörtök)
   Kedves Csilla, nézze csak meg ezt a videót: www.youtube.com/watch?v=k8AkjWQ3P...
  • Vége? (2013. február 28., csütörtök)
   Aki az olvasói levelet megjelentette: Abaházy Noémi Köszönöm válaszát...
  • Szép mese a szerelem mítoszáról (2013. február 27., szerda)
   Kedves Levélíró, "Ha mást szeret! Az a legrosszabb! Azt nem lehet kibírn...
  • Engedjem, hagy menjen? (2013. február 27., szerda)
   A Levélíró online kérdésének megjelenését engedélyezte: Abaházy Noémi...
  • Varázsló (2013. február 21., csütörtök)
   Na jó, de hogyan? "Gondold, hogy most olyan állapotban vagy, mint a már fe...
  • Napi mentál kisfröccs 53. - Szívet cserélj ne égboltot (2013. február 20., szerda)
   "Azt hiszed, veled történt meg egyedül, és csodálkozol rajta, mint valami s...
  • Hűtlen látomás (2013. február 13., szerda)
   Kedves Katus, a rovartípusú kommunikáció hasonlít ahhoz, ahogy például a...
  • Nem hiszem (2013. február 13., szerda)
   Az olvasói kérdést élesítette: Abahází Noémi Tisztelt Kollárné Dér...
  • Florida-vita (2013. február 12., kedd)
   Lényeg mindig a részletekben rejlik: hogyan? Hogyan tanuljuk meg a hajótöré...
  • Napi mentál kisfröccs 52. - A hajótörés művészete (2013. február 07., csütörtök)
   Ha nem vagy kész arra, hogy változtass az életeden, egy coach sem segíthet r...