COACH KÉPZÉS, tanácsadás, terápia, mediáció és coaching: Dr. Kollárné Déri Kriszti, 06 (70) 631-33-11, kriszti.deri@gmail.com, skype: deri.kriszti, 06 (70) 631-33-11, iLoveSchool!

Dr. Kollárné Déri Kriszti hivatalosan is angyal lett

 

Dr. Kollárné Déri Kriszti Havas Henrik "Henrik angyalai" című műsorában Csisztu Zsuzsával és Csézyvel közösen hivatalosan is angyal lett.

Sztárok és sztár iskola - Csengeri Attila ajánlja

a LIFE & BUSINESS DESIGN INTÉZET Dr. Kollár Iskoláját

“Nagy szeretettel ajánlom az iskolát mindenkinek, aki fejleszteni akarja saját magát, vállalkozását és környezetét!”

Csengeri Attila

színész, musical és operett énekes

Sztárok és sztár iskola - Gyulai Júlia Európa-bajnok ajánlja

a LIFE & BUSINESS DESIGN INTÉZET Dr. Kollár Iskoláját

“Hiszek az iskolátok hatékonyságában, szeretettel ajánlom  mindenkinek!”

Gyulai Júlia, Európa-bajnok táncos-koreográfus

(A fiatal tehetség, aki dolgozott Brad Pitt-el)Sztár képzők és sztár iskolák - a beregszászi főiskola ajánlja


A beregszászi főiskola stratégiai partnerséget kötött 2013-ban a Dr. Kollár Iskolával.

A II. Rákóczi Ferenc Főiskola ajánlja a Dr. Kollár Iskola képzéseit.

 Sztár képzők és sztár iskolák - a PÉCSI EGYETEM ajánlja


A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara ajánlja a Dr. Kollár Iskola képzéseit, melynek sikeres teljesítéséről közös tanúsítványt állítanak ki 2014-től.

 Sztár tudósok és sztár coachok - PhD Dr. Tőzsér János ajánlja


"A filozófia a kritikai gondolkodás legjobb tanítómestere. Hidd el, szükséged van rá!"

PhD Dr. Tőzsér János filozófus, egyetemi docens, a Kaposvári Egyetem tanára, a Doktori Tanács tagja, több hazai és nemzetközi tudományos cikk, valamint könyv szerzője


Sztárok és sztár coachok - Baranyai Annamária ajánlja


"Nagyon hálás vagyok, hogy sikerült megismernem a módszert, amivel dolgoztok. Csak ajánlani tudom mindenkinek!"


Baranyai Annamária, színész-énekesnő


Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical énekverseny női szóló kategória 1. helyezettje


Sztárok és sztár coachok - Dr. Szabó Tünde ajánlja

"A Kollár Coaching Iskola nagy segítségemre volt, hogy a mediáció szakmai hátterét teljeskörűen megismerhessem és a gyakorlatok során elsajátíthassam. Vezető tanáraink, Krisztina és József minden tudásukkal azon voltak, hogy képességeinkhez mérten sajátos feladatokkal segítsenek bennünket a tudás megszerzéséhez. Az oktatás során magasszintű tematika alapján haladtunk, mint hallgató minden nap kihívásokkal teli élményekkel és tudással gazdagodtam, amelyet ezúton is köszönök!"

Dr. Szabó Tünde, úszó olimpikon (ezüstérmek: EB, VB, Olimpia), a  Magyar Úszó Szövetség főtitkára

Sztárok és sztár coachok - Keresztes Ildikó ajánlja

"Örvendek, hogy megismertem Dr.Kollárné Déri Krisztinát és Dr.Kollár Józsefet. Felkeltette az érdeklődésemet a módszer amivel dolgoznak, folytatni szeretném. Ajánlom szeretettel mindenkinek"


Keresztes Ildikó énekesnő
1997 Az év musical énekesnője-eMeRTon díj, 1999 Az év énekesnője-eMeRTon díj, 2001 ARTISJUS díj-musical kategória, 2002 Arany Zsiráf-díj-jelölés – Az év hazai rock albuma (Nekem más kell), 2006 VOX-CAR díj-legjobb filmbetét dalért a „Csak szex és más semmi” című filmben., 2011 Fonogram- díj-jelölés – Az év hazai klasszikus pop-rock albuma

Sztárok és sztár coachok - Mahó Andrea ajánlja

"Nagyon örvendek, hogy kapcsolatba kerültem két fantasztikus emberrel: Dr. Kollárné Déri Krisztinával és Dr. Kollár Józseffel, akik által megismertem a coach fontosságát és mindenkinek szeretettel ajánlom."

Mahó Andrea, eMeRTon és Artisjus díjas, színésznő, énekesnő,
Sir Andrew Lloyd Webber magyar kedvenc női előadóművésze

Sztárok és sztár coachok - Katus Attila ajánlja

"Örülök, hogy megismerhettem az Iskola vezetőit és képzését, akiknek segítségével új, egészségtudatos személetek születnek.. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki nyitott az új dolgokra, a változásokra és a hosszútávú megoldásokra!"


Katus Attila, hatszoros világ- és kétszeres Európa aerobic bajnok, életmód szakértő, Trainer of the Year 2010 ELITE - Az év Edzője, a Magyar Torna Szövetség által Az elmúlt 125 év legeredményesebb versenyzője aerobik szakágban
, a Pécsi Sasok aerobik formáció egykori tagja, a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Kar óraadó tanára


Sztárok és sztár coachok - Balogh Emese ajánlja

"Krisztinek és Józsefnek küldöm szeretettel a szívből jövő ajánlásomat: Az ontológiai coaching megtanít arra, hogy előbb önmagunk, majd másoknak segítve utat találjunk a lét egyetemes horizontja irányába. Ebben az iskolában képessé váltam más dimenziókból szemlélni önmagamat, másokat, önmagam és mások környezetének, kapcsolatainak összességét. Szeretettel ajánlom Mindenkinek, aki kitörni vágyik a sablonok világából."

Balogh Emese, vezető ásványvízgyártó tulajdonosnője, a Cafe Archibald Tudásközpont alapítója és tulajdonosa, mester coach

Sztárok és sztár coachok - Kiss Lenke ajánlja

"Szeretettel ajánlom ezt a minőségi oktatást mindenkinek! Óriási szükség van rátok... csak ajánlani tudom mindenkinek!"

Kiss Lenke, Magyarország legendás női kosárlabdázó ikonja
Egyedülálló, fantasztikus eredményei: 328-szoros válogatott, Eb-bronzérmes, 4-szeres magyar bajnok, Európa-válogatott, 4-szeres "Év játékosa" A mezőnyből és palánk alól is rendkívül ponterős, domináns center, olimpiai gólkirály! A Halhatatlan Klub tagja

Sztárok és sztár coachok - Nagy Sándor ajánlja

"Örültem, hogy megismerhettem a Dr. Kollár Iskola alapítóit, munkájukat!
Fontosnak tartom a kreativitást és hogy a nagy, világmegváltó gondolatok előtt magunkkal legyünk először tisztában. Jó és rossz tulajdonságainkkal egyaránt, mert csak így láthatjuk az Életet és másokat is tisztán, ítélkezés mentesen!
Hiszen a Jóisten hasonlatosságára  mindannyian teremtők vagyunk, rajtunk is áll, hogy milyen lesz ez az Utazás!
Ajánlom őket szeretettel mindenkinek! :)"

Nagy Sándor
Súgó Csiga és Soós Imre-díjas színész, énekes, a Madách Színház oszlopos és kiemelkedő tagja

Közszereplők és sztár coachok - Lengyel Szilvia ajánlja

"Az ontológiai coaching eszköztárának segítségével nem a problémákban süllyedünk el, hanem az elképzelhető és elfogadható, alkalmas megoldások fényében és akarásában tudunk túllépni rajtuk. Erre lenne szüksége mindenkinek! Kriszti és József az ehhez vezető utat mutatja meg kiválóan."

 

Lengyel Szilvia, országgyűlési képviselő


Sztárok és sztár coachok - Koós Réka ajánlja

"Régóta tervezgettem, hogy megismerkedek a Life Coaching-gal. Egy új és izgalmas világba csöppentem és kíváncsian várom, mi sül ki belőle. Kacérkodom a gondolattal, hogy a tanfolyamot is elvégzem nálatok!"
Köszönettel és üdvözlettel:

Koós Réka
Junior Lyra díjas színésznő, énekesnő

Útkövetés: Címlap

Friss hírek (utolsó 20 bejegyzés)

Válogatás cikkeinkből

Népszerű (első 50+ ranglista)

Ez is jó kérdés? 15.: Mi az a coaching?

IWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebookBlogter.huMyspace bookmarkNetlog bookmark

Ez is jó kérdés?
Ontológiai humántanácsadók, coachok, mediátorok, önismereti szakemberek szakszótára.

Összes Ez is jó kérdés:

Ha ezek a kérdések bővebben is érdekelnek, jó szívvel ajánljuk:Ez is jó kérdés? 15.:

Mi az a coaching?
Mi az a life coaching?
Mi az az ontológiai coaching?


1. Mi az a coaching?

Coach: személyi, lelki, mentális edző, vezető, bizalmas.

Coachee: elakadásban lévő, segítséget kérő, tanácsot váró személy

Coaching: segítő folyamat. Résztvevői a coach(ok) és a coachee(k).

Life coaching: hagyományosan a magánéleti elakadásokban való segítség (karrier, párkapcsolati kérdések, válási kríziskezelés, pártatlan vitarendezés). Az ontológiai coaching nem fogadja el, hogy létezne külön life és ú.n. business coaching. Az ontológiai coaching a személyt egészlegesen kezeli, holisztikusan vizsgálja.

Ontológiai coaching: a jövőtervezés mesteriskolája.

Reziliencia: rugalmas alkalmazkodóképesség, a nehézségekkel való megküzdés képessége. Ez a képesség tanulható és állandóan fejleszthető.

A múlt század huszas éveiben a művészet, miközben megszabadult a filozófiától, maga is elkapta a filozófia nevű betegséget, azóta gyakran saját ontológiájára kérdez rá. A filozófia abban különbözik minden egyéb tudománytól (ezért nem is tudomány), hogy minden filozófiai kérdés egyben a filozófia mibenlétére is rákérdez. A huszas évektől a művészet is ilyen módon működik, legfőbb kérdése, hogy mi a művészet. Művészt-e, ha például az alkotó saját emésztése végtermékét álltja ki. Bizonyos kontextusban igen, miközben a sarki budiban termelődő, fizikai értelemben megkülönböztethetetlen párdarabja nem az. Bár ezek a művek nehezen értelmezhetők az esztétika bevett fogalmi keretében, mégis műalkotások. Nem kaptak új nevet, de rávilágítottak a művészet rejtett szerkezetére, ontológiájára.

A coaching fogalma is hasonló, vagyis nyitott és önreflextív. Az információs társadalomban megkívánt segítő szerep változik, nő a fogalom terjedelme, de mégis fellelhető bizonyos mértékű kontinuitás. Az ontológiai coachingban a beavatkozás magas minőségű és rendszerezett, a mi szavainkkal posztmcdonalizált folyamat: standardizált, előre jelezhető, kontrollált és kalkulálható, outputja számos olyan kompetencia, melyek eredőjeként új minőségről beszélhetünk: minőségibb élet, jobb párkapcsolat, örömtelibb mindennapok, új perspektívák. Ugyanakkor a coaching demcdonaldizált folyamat is, vagyis de-standardizált, előre jelezhetetlen, kontrollt átszakító és az előzetes kalkulációkat semmibe vevő, outputja ennek is számos olyan kompetencia, melyek eredőjeként új minőségről beszélhetünk: minőségibb élet, jobb párkapcsolat, örömtelibb mindennapok, új perspektívák.

A coach szerepében (e speciális segítő rendszeren, vagy másképpen coaching nevű holarchián belül) vannak vezetői funkciók, amiket el kell látni. Kaszparov jobb sakkozó, mint Béla, attól még utóbbit szerethetjük, előbbitől viszont tanulhatunk. Ez a könyv a coach-szerep kreatív destrukciója, azaz korábbi értékek, elvárások lerombolása, újabbak, alkalmasabbak, sikeresebbek kialakítása. Célja a nyitott és önreflexív coach megszületése. Miles Davistól egyszer megkérdezték, hogy mi a dzsessz, mire magára mutatott. Ha megkérdezik tőlünk, hogy mi a coaching, azt válaszoljuk, hogy rend és kaland: a coach egyszerre autoritás és szellemi partner.

Az ontológiai coaching szemléletű tanításban, tanulásban és a gyakorlatokban az az izgalmas, hogy az olvasók (hallgatók és az elakadásban lévők, segítséget kérők) saját személyiségének szűrőjén keresztül láthatjuk az ontológiai coachingot mint olyan vírust, amely ahhoz, hogy megfertőzze gondolatainkat, mutálódik. Ezekkel a mutánsokkal kerülünk, mi olvasók/tanárok/hallgatók interakcióba, hogy agyunkat megfertőzve tovább romboljanak és építsenek. Elménk (mind) átfolyik a többiek agyába (brain), és kiterjesztett elmévé (the extended mind) válik. Ez a metafizikai játszótér (miénk itt a tér!) segít abban, hogy meghaladjuk önmagunkat, és okosan hintázzunk a fikció és a valóság között.

Miért gondolnánk, hogy míg például a matematikát hosszas tanulás után tudjuk elsajátítani és használni (a legalapvetőbb fogalmakat már kisiskolás korunkban meg kell tanulnunk: osztás, szorzás, stb.), önmagunk és mások megismerése, akár a párkapcsolatunk alakítása nem igényel hasonló felkészülést?

„Megmenthető-e a párkapcsolatom? Igen, vagy nem?”

Új fogalmak bevezetése és elsajátítása nélkül olyan az életvezetési kérdésekről beszélni, mint a Thalesz-tétel ismerete nélkül választ keresni a következő, izgalmas kérdésre. Ha egy kör átmérőjének A és B végpontját összekötjük a körív A-tól és B-től különböző tetszőleges C pontjával, akkor az ABC háromszög C-nél lévő szöge derékszög lesz-e, vagy sem? Tehát: igen, vagy nem?

Igazat kell adnunk Irish Murdoch-nak: életveszélyes önnön szubjektivitásunk önkényének alávetni magunkat!

Feltételezem, hogy az emberek természettől fogva önzők és az emberi életnek nincs rajta kívüli értelme vagy τέλος–a. Evidensen igaznak tűnik, hogy a rendkívül kisszámú látszólagos kivétel ellenére az emberek természettől fogva önzők – bárhol és bármikor is tekintünk rájuk. Ezen önzőség sajátosságáról a modern pszichológiának van mondanivalója. A lélek (psyche) egy történetileg meghatározott egyed, amely kérlelhetetlenül önmaga gondját viseli. Bizonyos tekintetben hasonlít egy géphez: működéséhez energiaforrásokra van szüksége, és fogékony bizonyos cselekvésmintákra. Az olyannyira magasztalt választási szabadságának köre általában nem túl nagy. Egyik legfőbb időtöltése az álmodozás. Vonakodva néz csak szembe a kellemetlen valósággal. Tudata általában nem egy áttetsző üveg, amelyen keresztül a világra tekint, hanem többé-kevésbé fantasztikus ábrándok felhője, ami arra való, hogy a lelket megóvja a fájdalomtól. Állandóan vigasztalást keres, akár az én elképzelt kitágulása, akár teológiai természetű fikciók révén. Még szeretete is többnyire az én jussának kinyilvánítása. Azt gondolom, hogy valószínűleg rá tudunk ismerni magunkra ebben az eléggé lehangoló leírásban.

Irish Murdoch, The Sovereignty of Good (ford. Lautner Péter). London: Routledge, 1970, 75-101.

2. Mi az a life coaching?
Személyi és személyközi kapcsolatok válságmenedzsere
 • Life coaching szemlélet és gyakorlat

Megoldási szcenárió, lehetséges forgatókönyv

A célunk gyorssegélyként egy új térképet adni a kezedbe, ha úgy érzed, hogy már mindent megpróbáltál az életed, munkád,  párkapcsolatod javítása érdekében, de eltévedtél, rossz úton jársz, nem találod a kiutat. Néhány óra alatt nem találhatsz mindenre választ, amit hosszú hónapok, netán évek alatt rontottál el. A módszerünk KRESZ-táblák olyan konfigurációja, melynek segítségével kitalálhatsz (tolathatsz) személyes zsákutcáidból, és eljuthatsz egy élhetőbb jövőbe vezető többsávos autópályáig, ahonnan már együtt száguldozhatsz tovább szeretteiddel.

Intellektuális kalandtúra: ha meg akarsz tanulni ezen a nagy forgalmú pályán jól vezetni (életvezetés), akkor el kell sajátítanod az ontológiai coaching filozófiáját (nemcsak a KRESZ-t kell jól megtanulnod, hanem technikás vezetővé kell válnod, aki képes rendkívüli látási és útviszonyok között is balesetmentesen közlekedni).

Ha valaki úgy dönt, hogy elmegy egy egyéni vagy párterápiára, akkor kénytelen elismerni, hogy beteg. A „terápia” ugyanis fizikai vagy lelki betegségektől való megszabadítást jelent. A terapeuták nyomokat keresnek, legalább egy jelet, mely betegségre utal. A relativizmus 21. századi elterjedése gyakran azt eredményezi, hogy a párterápia során “igazságosan” kettéosztják a felelősséget: mindenki hibás, megnevezik kinek-kinek mi a bűne, mit kell kiállnia a helyzet rendezése érdekében, hogyan kell vezekelnie egyfajta bűnbocsánat elnyeréséért.

Ez lenne hát a segítséget kérő jutalma egy-egy őszinte kitárulkozásért, az önvizsgálat alkalomadtán rettenetes nehézségéért, a csöppet sem könnyű változás eléréséért, sőt megvalósításáért?

Mi van azokkal a nőkkel és férfiakkal, akiknek hiányzik az (ön)irányítás, az értelmes, örömet adó életcél? És mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik egy-egy változás kapujában (munkavállalás, párválasztás, gyermekszülés, válás) képtelenek ésszerűen dönteni, azaz nincsenek a racionális megfontolásokhoz vezető kompetenciák birtokában?

Kézenfekvő, hogy igénybe vegyék egy coach, lelki, mentális edző munkáját annak érdekében, hogy kilábaljanak a személyes válságból, tartósan eredményesebbek, versenyképesebbek, miért ne mondhatnánk ki, piacképesebbek (lásd: párválasztási piac, megnyilvánulási piac: harc a beszéd jogáért, a szóért, a figyelemért és még sorolhatnánk), vagyis elégedettebbek és boldogabbak legyenek.

Természetesen, ha súlyos válság áll fenn, szenvedélybetegségek és más szellemi, lelki zavar, nyilván igen hasznos, sőt szükséges a terápia. De mi a helyzet azzal az egészséges személlyel, aki csak úgy “megragadt”, elakadt, hiányzik számára egy követhető irány, aki túlterhelt. Van kihez fordulnia? A válasz igen: neked is lehet egy személyi, lelki edződ, egy ontológiai alapon képzett coach-od.

Az általunk művelt támogató tevékenység, az ontológiai alapú coaching során mindenkire úgy tekintünk, mint mentálisan egészséges személyre, aki az életének egy fontos állomásán egyszerűen elakadt és kész arra, hogy maga és környezete számára szebb jövőt, élhetőbb életet teremtsen.

Az ontológiai coaching nem arról szól, hogy miként azonosítsuk és gyógyítsuk egy személy lelki vagy testi betegségét. Előfeltevésünk az, hogy a személy egészséges és számos igen hasznos készség, képesség, másképpen kompetencia birtokában van. Az ontológiai coaching olyan tanulási folyamat, ami kitágítja a cselekvési lehetőségek terét.

A coaching-ülések kezdetén sokszor elhangzik a segítséget kérő kérdése: “Mi vezetett idáig?” „Mit csináltam rosszul?” “Ki tehet róla?”, “Mit tehettem volna?” A jövőtervezés szempontjából ezek gyakran fölösleges kérdések. Hiszen mindez nem mindegy már, ha úgyis benne vagy ebben a megoldhatatlannak tűnő, lehetetlennek látszó helyzetben? A könyvünk elolvasásakor, a gyakorlatok elvégzésekor reményeink szerint nem fogod többé az hinni, hogy az élet egy gyártósori futószalag, melyen, ha ezt, vagy azt a műveletet elvégezzük, vagy elvégeztük volna (magunkon, vagy mi másokon), azaz így, vagy úgy cselekszünk, döntünk, akkor szükségképpen jól, vagy rosszul járunk, könnyebben, vagy éppen boldogtalanabbul élünk.

Köztudott, hogy az eredmények összefüggenek a tetteinkkel. Kevésbé egyértelmű az, hogy tetteit maga a megfigyelő befolyásolja. Mindenkinek megvannak a saját értelmezései a valóságról: hogy mit gondol arról, ki ő, mit hisz az őt körülvevő világról, hogyan „látja” a dolgokat, saját helyét a világban. Ezt nevezzük mi ontológiának. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, amit látunk (csak annyit, amennyit látunk). Ez azt jelenti, hogy mi magunk korlátozzuk a saját észrevételeinket, egyúttal mi szűkítjük a jövőbeli lehetőségeink terét is.

Az által tudunk segíteni, hogy coachként képesek vagyunk kibővíteni az értelmezéseidet, így a megoldási lehetőségeidet, vagyis egyáltalán nem hisszük, hogy egy korábbi, hibásnak mutatkozó elhatározásod, vagy tetted végzetesen befolyásolja a jelenedet, sőt egyúttal a jövődet is. Egyszóval bárhogy is alakult a múltad, a jelenben te magad hozhatod létre a jövődet. Tegyél érte! A múlt elmúlt, a jövő még nincsen, azt kell megtervezned ma!

Figyeltél már hosszasabban olyan tv-műsort, melyben stylist, mester-fodrász, és ki tudja még mennyi szakma jeles képviselője azért küzdött, hogy minél több érdeklődőt csábítson az üzletébe? Nemcsak sztárok látogatását várják, hanem az utca emberét is (milyen hízelgő is ez a cím), akik abban a reményben érkeznek hozzájuk, hogy ők is úgy fognak kinézni, mint a gazdagok és a híresek, tehát minimálisan annyira gazdagok és híresek lesznek.

Kétségtelen, amikor a mű, a megkreált ember elkészül, az valóban elbűvölően néz ki. És ezt a bravúrt tudományos igényességgel abszolválják: saját nyelvet, fogalmi készletet alakítanak ki (intelligens mosóporformulák, bőrápolás-AHA savas-GLYCOLIC ACID GEL-komponensekkel…), reprodukálhatóvá teszik: újabb tíz-, százezrekért bármikor újraálmodható a csoda. Ami azt illeti, a televízió folyamatosan mutat hasonló káprázatokat valamennyi korosztály számára, például a plasztikai sebészek remekbe szabott átalakításainak látszatát. A fitness centerekben is észreveheted, hogy a nők és férfiak milyen lázasan dolgoznak. Ez persze semmi ahhoz képest a gigászi erőfeszítéshez, amit az edzésprogramjaik, táplálkozásuk, sportcipőik megtervezésének elsőbbségéért, azaz nemes egyszerűséggel a piacért folytatnak a „segítőik”. Személy szerint úgy gondoljuk, óriási (cool), ahogy az emberek azért dolgoznak, hogy maguk számára új megjelenést/személyiséget alakítsanak ki. Nem lenne helyénvaló az a következtetés, hogy ezek a személyek csak a kinézetükre összpontosítanak. Persze egyértelműen azt sem tudjuk eldönteni, hogy ez az eset fennáll-e, vagy sem.

Coachként csak reméljük, hogy hasonlóképpen munkálkodsz mentális és lelki egészséged megőrzéséért, stílusod kialakításáért, miképpen a fizikai megjelenésedért.

Miért van Magyarországon 40%-os válási arány (a 90-es évektől drasztikusan nő)? Miképp lehetséges, hogy második házasságoknál ez az érték még nagyobb? Hogyhogy nem tanulunk mások és a saját hibáinkból? Joggal lehetünk gyanakvóak ezzel a közmondással szemben: „okos ember más kárán tanul”. Lehet-e tanulni? Menyit kell tanulni? Kitől tudunk tanulni, jó példa-e a szülő, az anyós, a szomszéd, a barát? Honnan tudjuk, hogy eleget tudunk, mondjuk, hogy elegendő az élettapasztalatunk, minden tekintetben kielégítőek a megoldási módszereink? Pontosan mit kéne megtanulnunk, s ha megtanultuk, feltétel nélkül alkalmazhatjuk-e mindezt magunkra és a körülöttünk állókra? Nagyon valószínű, hogy az elakadásokban, kisebb nehézségekben hasonlóképpen, mint a nagyobb válságokban éppen a korábban már bevált megoldásaink automatikus alkalmazása, ismételgetése, sőt erőltetése („ugyanabból még többet” alapon), azaz éppen a jól megtanult rutinképleteink, a kedvelt sormintáink jelentik a megoldandó, feloldandó problémát.

Amikor elérünk egy állomást az életünkben, rendszerint ezek a jól működőnek vélt és tapasztalt gyakorlataink, „ahogy szoktuk” cselekvéseink blokkolják az előrelépésünket, azaz pontosan a saját, átlátható intézkedéseink és megszokásaink. Itt az idő: csípd nyakon a elavult értelmezéseidet arról, mi a jó, a helyes, a követendő! Ha a megoldhatatlannak tűnő probléma, vagy a problémamegoldás kudarca ellenére a legcsekélyebb mértékben sem ingott meg a hited, hogy továbbra is ugyanazt a viselkedést, problémamegoldást tekintsd helyesnek, mint korábban (mikor még úgy emlékszel, rendben mentek a dolgaid), akkor azt fogod hinni, hogy a világ rossz. Folyamatosan úgy érzed, hogy az emberek gonoszabbakká és megbízhatatlanabbakká váltak, pedig csak a nem működő megoldások csökkentették a lehetőségeidet, ezáltal szép lassan egyre jobban korlátozod azon cselekvéseid körét, amik valóban változást idézhetnének elő.

Mi tehát a megoldás?

 • folyamatos tréningannak érdekében, hogy megerősödj, így az akadályokat könnyebben vedd;
 • maradj edzésben, növeld a rugalmasságodat (reziliencia), vedd észre az új megoldásokat!
 • merj kockáztatni, és cseréld újakra megszokott paneljeidet!

3. Pontosan mit jelent és miben különbözik az ontológiai coaching más coaching-technikától?


A válasz a világodat „teremtő” nyelvben rejlik. A központi cél hagyományosan maga a vágy az eredmények növelésére, az életvezetés javítására. A különbség a folyamatban van. A hagyományos coaching egy mechanikusan ismételhető műveletsorra emlékeztet (kérdőívek, feladattervek, kiábrándító és elbátortalanító checklisták), az ebből származó eredmény pusztán a cselekvés értékelése. Ennek során leltárszerű döntés születik arról, hogy mi hiányzik, majd a tevékenységekről, melyek a hiány pótlására irányulnak, ezt követően módosítják a tervet, értékelik a módosított intézkedéseket, majd a ciklus újra és újra ismétlődik a végkimerülésig.

Látod magad előtt a futószalagot? Felülsz a például egy „megoldásorientált”, vagy „akcióorientált” megmunkáló sorra, és amikor ledob a gép, kérlelhetetlenül kész vagy (szó szerint).
Ezen a módon azonban inkább a már ismert intézkedéseid, cselekvéseid (magatartásod, viselkedésed) hatékonyságát igyekeznek javítani. Miért gondolod azonban, hogy ami egyszer, tízszer bevált, az működni fog mindenhol és minden esetben, ugyanúgy hat az anyósodra, a főnöködre (a régire és a mostanira), mint az új barátnődre, éppen csak tökélyre kell fejlesztened a tökéletlenséget?

Az ilyen coachinggal elért eredmény csak egy egyszerű értékelés és nem tény. Az eredmény értékelése pontosan mi is volna? Megnézheted, mennyire sikerült végrehajtanod a „coaching” nevű modern gyártósor eredeti programját. Például képes volt-e a coachod végighaladni a saját kérdéslistáján, és mennyire vagy ügyes te magad, aki nagy vállalásokra voltál képes annak érdekében, hogy megerősítsd a korábban már sokszor, bár sikertelenül alkalmazott viselkedésmintázataidat. A „megoldásközpontú” kérdés ugyanis rendszerint a következő: hogy oldottál meg korábban hasonló szituációkat? Mi az, ami akkor segített? Hogyan alkalmazhatjuk ezt most is a te helyzetedben? Mit jelentene ez például egy krízisben lévő pár esetén? Mondják meg, hogyan hajtottak sikeresen végre válást korábban és ezt ismételjék meg ugyanígy?!

Nos, tényleg bravúros mutatvány mindez, hiszen az elakadást (nevezzük problémának, krízisnek, válságnak, vagy bárminek) éppen az okozta, hogy ez a rutin, ez a panel nem működött és nem működik, ugyanis most egy más helyzet adódott, más szereplőkkel. Az efféle coaching-gyakorlat pusztán annak bemutatása, hogy hogyan nem látod az új lehetőségeidet.

Az a vicces, hogy az állandóságra való törekvés (univerzálisan alkalmazható viselkedés kialakítására való törekvés és ehhez való értelmetlen ragaszkodás, a már megszokott megoldások erőltetett ismételgetése) gyakorta a változás legfőbb motorjává válik. És fordítva is igaz: a változtatásokra irányuló szándékok viszont az adott szerveződés (család, munkahelyi csoportok) változatlanságának, rugalmatlanságának legfőbb okai lehetnek. A könyvünkben bemutatott gyakorlatokkal a célunk, ezeknek a (gyakran a rendszer résztvevői számára is rejtett) folyamatoknak a feltárása, és az te szándékoddal valóban megegyező változások elősegítése. Ne a problémáidat előidéző indítékokat próbáld feltárni, ne keress felelőst, hanem légy kész a szisztéma működéséből adódó anomáliák megszüntetésére ("itt és most")! Ha hajlandó vagy ezt az újfajta életszemléletet elsajátítani, alkalomadtán a bemutatott gyakorlatokat megalapozó elméleti hátteret is megismerni, netán az új fogalmakat meg is tanulni, lehetővé válik számodra a rendszerből való kilépés katartikus élményének átélése: az attitűdváltás.

Mi történik, ha azt mondom, ló? A testem által keltett zaj fizikai folyamatok révén eljut a hallgatóhoz és az inger további kémiai, fizikai folyamatok által elérkezik az agyba (az élet egy utazás…). A felidézett kép teljes mértékben tőled függ: milyen lesz a ló, kicsi, nagy, illata van-e, vagy kellemetlen szaga egy ilyen állatnak, stb. A kommunikáció során egy egész jelentésháló aktiválódik. Az ontológiai alapon kiképzett coach és a coachee (tanácsot kérő) jelentéshálói összeszövődnek. Miért baj tehát, ha egy coach nem birtokolja kreatívan a nyelvet, vagy éppen nem tanulja a coachingot, csak kinevezi magát coachnak? Mi, ontológiai coachok számtalanszor tapasztaljuk, hogy a tanácsadók az egyszerű, világos beszédet rendre összetévesztik a hétköznapi beszédmóddal (a tanácsot kérők a hétköznapokból jönnek, éppen ott és azon a nyelven, vagy másképpen abban a rendszerben nem tudják megoldani a problémájukat!). Szegényes “konyhanyelv”-et használók nemhogy megnövelnék a megoldási teret, azaz a helyzet értelmezési lehetőségeit, hanem végzetesen beszűkítik azt. A látszatra igen meggyőző kérdéslisták és segítő programok is hasonlóképpen okoznak károkat: a beszorított mondatpanelek a nyelv láthatatlan csapdái (végső soron a gondolkodás, a kreativitás börtönei).

Nos, mondd hát, mit szeretnél? Az egyediségeddel és megismételhetetlenségeddel együtt a sorsodat egy előregyártott kérdéslista és program alapján vizsgáljuk, vagy veled együtt dolgozzunk érted, a jövődért, a sikeredért? Ezen a portálon keresztül 6 napig csak a te rendelkezésedre állunk, a te személyes coachod leszünk. Egy játéktérre hívunk téged. Olyan mező ez, ahol mi otthonosan mozgunk. Ebben az új térben, a valóság (rossz állapotod, bánatod, bosszúságod, kudarcod) és a fikció (képzelet, terv, álmodás) határán kockázat nélkül építhetsz fel egy működőképesebb világot magadnak. Meglátod, a nyelveddel álmodsz új életről.

Nem mondjuk meg receptes könyvbe illő pontossággal mit kell tenned. Honnan is tudhatnánk? A saját életed legjobb szakértője te magad vagy! Mi kísérünk, irányítgatunk és újra és újra bátorítunk: kezdj bele, folytasd, élvezd az eredményeket!

A tanácsadók legkatasztrofálisabb tévedése, hogy központi feladatuknak a megoldások keresését tekintik, vagyis a szó szerinti tanácsadást. Miután mindannyiunk szemüvege torzít, létezik-e eredendően jó, abszolút jó megoldás? Fejlettebb, de az ontológiai coachok által még mindig lenézett módszer, ha a tanácsadó a munkája lényegének azt tartja, hogy minél nagyobb számú megoldást gyűjtsön össze számodra. És most válaszolj kérlek újra: tényleg örülni fogsz, hogy a nehézségeid közepette elárasztalak okosabbnál is okosabb ötletekkel? Netán akkora bravúrt hajtok végre, hogy számát se tudod majd a válaszoknak? Ugyan mi különbözteti meg a sakk nagymesterét a kezdő játékostól? Sokkal kevesebb szóba jöhető lépést lát, mint a kezdő. Nincs olyan sok jó lépés, megoldás, mint amennyi kombinációt közepes tehetséggel is felvázolhat neked bárki. Ezért kell neked gondolkoznod, megdolgoznod a saját sikeredért. Mi mindent megteszünk, hogy ez fájdalommentes, sőt élvezhető legyen.

Ha a gyakorlatok segítségével már átlátsz a helyzeteden (tárgyakon és embereken), könnyen meglehet, hogy nem tartod olyan félelmetesnek a problémáidat. Sőt, egészen bizonyosan másként (is) látod azokat. Más kérdés (probléma) más választ (megoldást) fogad el. A jövő(d)ből megidézett megoldások könnyedén megtalálják a már megfelelő kérdéseidet. A megoldott problémád előbb-utóbb elenyészhet a múltban.

Mit kívánhatnánk ennél többet neked, magunknak? Ha újra szükséged lesz jó megoldásra, már tudni fogod, ne a múltban keresd azt. Az ontológiai coaching megmutatja neked, hogyan tudsz felülemelkedni a nehézségeiden, elhagyni azokat a megoldó-kulcsokat, amik már nem is annyira használhatóak, szabadon felkutatni a lehetőségeidet, mozgósítani a kompetenciáidat, ha kell. És kell.

Amint észreveheted, rendszerint nincs semmi eredendően elrendelt baj, törvényszerű szenvedés, éppen csak annyi, amit saját magunknak teremtünk azáltal, hogy megfogalmazzuk és kimondjuk azokat. A nyelvünkkel fosztjuk meg magunkat az erőnktől, a jövőbeni lehetőségeinktől.

Erre gondolok ma annyiszor, ahányszor eszembe jut, hogy tenni szeretnék az életemért, karrieremért, párkapcsolatomért

Szeretem a munkámat/ a páromat, ezért teszek magamért, szeretem magam, ezért teszek a munkámért/ a párkapcsolatomért.

Az iLoveSchool párkapcsolati, válási és üzleti menedzsment tanácsadója:
Csintó Edit
akkreditált life
és business coach >>


Tóth Éva
Consigliere, és Coach krízis
Info: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Fekete Gertrud
Jószolgálati coach,
szomaesztétika coach
szakértő
Info: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Feliratkozás hírlevélre

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Utolsó fórum hozzászólások

 • Integessen szépen Extremisztánból (2013. március 08., péntek)
  Kedves Bernadett, amikor szerelmesek vagyunk, a fellegekben járunk, hívjuk ez...
 • Megtartsam őt (2013. március 08., péntek)
  A hallgatói levelet élesítette: Abaházy Noémi Elnézést kérek hogy lev...
 • A végének márpedig nincs vége (2013. február 28., csütörtök)
  Kedves Csilla, nézze csak meg ezt a videót: www.youtube.com/watch?v=k8AkjWQ3P...
 • Vége? (2013. február 28., csütörtök)
  Aki az olvasói levelet megjelentette: Abaházy Noémi Köszönöm válaszát...
 • Szép mese a szerelem mítoszáról (2013. február 27., szerda)
  Kedves Levélíró, "Ha mást szeret! Az a legrosszabb! Azt nem lehet kibírn...
 • Engedjem, hagy menjen? (2013. február 27., szerda)
  A Levélíró online kérdésének megjelenését engedélyezte: Abaházy Noémi...
 • Varázsló (2013. február 21., csütörtök)
  Na jó, de hogyan? "Gondold, hogy most olyan állapotban vagy, mint a már fe...
 • Napi mentál kisfröccs 53. - Szívet cserélj ne égboltot (2013. február 20., szerda)
  "Azt hiszed, veled történt meg egyedül, és csodálkozol rajta, mint valami s...
 • Hűtlen látomás (2013. február 13., szerda)
  Kedves Katus, a rovartípusú kommunikáció hasonlít ahhoz, ahogy például a...
 • Nem hiszem (2013. február 13., szerda)
  Az olvasói kérdést élesítette: Abahází Noémi Tisztelt Kollárné Dér...
 • Florida-vita (2013. február 12., kedd)
  Lényeg mindig a részletekben rejlik: hogyan? Hogyan tanuljuk meg a hajótöré...
 • Napi mentál kisfröccs 52. - A hajótörés művészete (2013. február 07., csütörtök)
  Ha nem vagy kész arra, hogy változtass az életeden, egy coach sem segíthet r...