COACH KÉPZÉS, tanácsadás, terápia, mediáció és coaching: Dr. Kollárné Déri Kriszti, 06 (70) 631-33-11, kriszti.deri@gmail.com, skype: deri.kriszti, 06 (70) 631-33-11, iLoveSchool!

Dr. Kollárné Déri Kriszti hivatalosan is angyal lett

 

Dr. Kollárné Déri Kriszti Havas Henrik "Henrik angyalai" című műsorában Csisztu Zsuzsával és Csézyvel közösen hivatalosan is angyal lett.

Sztárok és sztár iskola - Csengeri Attila ajánlja

a LIFE & BUSINESS DESIGN INTÉZET Dr. Kollár Iskoláját

“Nagy szeretettel ajánlom az iskolát mindenkinek, aki fejleszteni akarja saját magát, vállalkozását és környezetét!”

Csengeri Attila

színész, musical és operett énekes

Sztárok és sztár iskola - Gyulai Júlia Európa-bajnok ajánlja

a LIFE & BUSINESS DESIGN INTÉZET Dr. Kollár Iskoláját

“Hiszek az iskolátok hatékonyságában, szeretettel ajánlom  mindenkinek!”

Gyulai Júlia, Európa-bajnok táncos-koreográfus

(A fiatal tehetség, aki dolgozott Brad Pitt-el)Sztár képzők és sztár iskolák - a beregszászi főiskola ajánlja


A beregszászi főiskola stratégiai partnerséget kötött 2013-ban a Dr. Kollár Iskolával.

A II. Rákóczi Ferenc Főiskola ajánlja a Dr. Kollár Iskola képzéseit.

 Sztár képzők és sztár iskolák - a PÉCSI EGYETEM ajánlja


A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara ajánlja a Dr. Kollár Iskola képzéseit, melynek sikeres teljesítéséről közös tanúsítványt állítanak ki 2014-től.

 Sztár tudósok és sztár coachok - PhD Dr. Tőzsér János ajánlja


"A filozófia a kritikai gondolkodás legjobb tanítómestere. Hidd el, szükséged van rá!"

PhD Dr. Tőzsér János filozófus, egyetemi docens, a Kaposvári Egyetem tanára, a Doktori Tanács tagja, több hazai és nemzetközi tudományos cikk, valamint könyv szerzője


Sztárok és sztár coachok - Baranyai Annamária ajánlja


"Nagyon hálás vagyok, hogy sikerült megismernem a módszert, amivel dolgoztok. Csak ajánlani tudom mindenkinek!"


Baranyai Annamária, színész-énekesnő


Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical énekverseny női szóló kategória 1. helyezettje


Sztárok és sztár coachok - Dr. Szabó Tünde ajánlja

"A Kollár Coaching Iskola nagy segítségemre volt, hogy a mediáció szakmai hátterét teljeskörűen megismerhessem és a gyakorlatok során elsajátíthassam. Vezető tanáraink, Krisztina és József minden tudásukkal azon voltak, hogy képességeinkhez mérten sajátos feladatokkal segítsenek bennünket a tudás megszerzéséhez. Az oktatás során magasszintű tematika alapján haladtunk, mint hallgató minden nap kihívásokkal teli élményekkel és tudással gazdagodtam, amelyet ezúton is köszönök!"

Dr. Szabó Tünde, úszó olimpikon (ezüstérmek: EB, VB, Olimpia), a  Magyar Úszó Szövetség főtitkára

Sztárok és sztár coachok - Keresztes Ildikó ajánlja

"Örvendek, hogy megismertem Dr.Kollárné Déri Krisztinát és Dr.Kollár Józsefet. Felkeltette az érdeklődésemet a módszer amivel dolgoznak, folytatni szeretném. Ajánlom szeretettel mindenkinek"


Keresztes Ildikó énekesnő
1997 Az év musical énekesnője-eMeRTon díj, 1999 Az év énekesnője-eMeRTon díj, 2001 ARTISJUS díj-musical kategória, 2002 Arany Zsiráf-díj-jelölés – Az év hazai rock albuma (Nekem más kell), 2006 VOX-CAR díj-legjobb filmbetét dalért a „Csak szex és más semmi” című filmben., 2011 Fonogram- díj-jelölés – Az év hazai klasszikus pop-rock albuma

Sztárok és sztár coachok - Mahó Andrea ajánlja

"Nagyon örvendek, hogy kapcsolatba kerültem két fantasztikus emberrel: Dr. Kollárné Déri Krisztinával és Dr. Kollár Józseffel, akik által megismertem a coach fontosságát és mindenkinek szeretettel ajánlom."

Mahó Andrea, eMeRTon és Artisjus díjas, színésznő, énekesnő,
Sir Andrew Lloyd Webber magyar kedvenc női előadóművésze

Sztárok és sztár coachok - Katus Attila ajánlja

"Örülök, hogy megismerhettem az Iskola vezetőit és képzését, akiknek segítségével új, egészségtudatos személetek születnek.. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki nyitott az új dolgokra, a változásokra és a hosszútávú megoldásokra!"


Katus Attila, hatszoros világ- és kétszeres Európa aerobic bajnok, életmód szakértő, Trainer of the Year 2010 ELITE - Az év Edzője, a Magyar Torna Szövetség által Az elmúlt 125 év legeredményesebb versenyzője aerobik szakágban
, a Pécsi Sasok aerobik formáció egykori tagja, a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Kar óraadó tanára


Sztárok és sztár coachok - Balogh Emese ajánlja

"Krisztinek és Józsefnek küldöm szeretettel a szívből jövő ajánlásomat: Az ontológiai coaching megtanít arra, hogy előbb önmagunk, majd másoknak segítve utat találjunk a lét egyetemes horizontja irányába. Ebben az iskolában képessé váltam más dimenziókból szemlélni önmagamat, másokat, önmagam és mások környezetének, kapcsolatainak összességét. Szeretettel ajánlom Mindenkinek, aki kitörni vágyik a sablonok világából."

Balogh Emese, vezető ásványvízgyártó tulajdonosnője, a Cafe Archibald Tudásközpont alapítója és tulajdonosa, mester coach

Sztárok és sztár coachok - Kiss Lenke ajánlja

"Szeretettel ajánlom ezt a minőségi oktatást mindenkinek! Óriási szükség van rátok... csak ajánlani tudom mindenkinek!"

Kiss Lenke, Magyarország legendás női kosárlabdázó ikonja
Egyedülálló, fantasztikus eredményei: 328-szoros válogatott, Eb-bronzérmes, 4-szeres magyar bajnok, Európa-válogatott, 4-szeres "Év játékosa" A mezőnyből és palánk alól is rendkívül ponterős, domináns center, olimpiai gólkirály! A Halhatatlan Klub tagja

Sztárok és sztár coachok - Nagy Sándor ajánlja

"Örültem, hogy megismerhettem a Dr. Kollár Iskola alapítóit, munkájukat!
Fontosnak tartom a kreativitást és hogy a nagy, világmegváltó gondolatok előtt magunkkal legyünk először tisztában. Jó és rossz tulajdonságainkkal egyaránt, mert csak így láthatjuk az Életet és másokat is tisztán, ítélkezés mentesen!
Hiszen a Jóisten hasonlatosságára  mindannyian teremtők vagyunk, rajtunk is áll, hogy milyen lesz ez az Utazás!
Ajánlom őket szeretettel mindenkinek! :)"

Nagy Sándor
Súgó Csiga és Soós Imre-díjas színész, énekes, a Madách Színház oszlopos és kiemelkedő tagja

Közszereplők és sztár coachok - Lengyel Szilvia ajánlja

"Az ontológiai coaching eszköztárának segítségével nem a problémákban süllyedünk el, hanem az elképzelhető és elfogadható, alkalmas megoldások fényében és akarásában tudunk túllépni rajtuk. Erre lenne szüksége mindenkinek! Kriszti és József az ehhez vezető utat mutatja meg kiválóan."

 

Lengyel Szilvia, országgyűlési képviselő


Sztárok és sztár coachok - Koós Réka ajánlja

"Régóta tervezgettem, hogy megismerkedek a Life Coaching-gal. Egy új és izgalmas világba csöppentem és kíváncsian várom, mi sül ki belőle. Kacérkodom a gondolattal, hogy a tanfolyamot is elvégzem nálatok!"
Köszönettel és üdvözlettel:

Koós Réka
Junior Lyra díjas színésznő, énekesnő

Útkövetés: Címlap

Friss hírek (utolsó 20 bejegyzés)

Válogatás cikkeinkből

Népszerű (első 50+ ranglista)

Alternatív Müller Péter (2.): MUTASD A METAFORÁDAT, MEGMONDOM KI VAGY!

IWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebookBlogter.huMyspace bookmarkNetlog bookmark

Alternatív Müller Péter (sorozat)

Müller Péter (jel)tolmácsa vagyok: Fordítóprogram Müller Péter írásaihoz

A sorozat összes tagja itt található meg és olvasható el.


 

Déri Kriszti Heti útravalója 2.: "ASK ME ABOUT YOUR ONTOLOGY!" MUTASD A METAFORÁDAT, MEGMONDOM, KI VAGY!

Mai tananyag: Müller Péter Heti útravaló 81.

 

Ebben a mondatban van egy kulcsszó: "legmélyén." Ha nem merülsz ugyanis a lelked legmélyére, csak a felszín alatt búvárkodsz, akkor nem azt a hangot hallod, amiről beszélek.

Tartok tőle, még le se merültem, már elmerültem. Hiányzik valami fogódzó, hogy visszataláljak, de legalábbis témánál maradjak. Mai lecke: Fogalmi metaforák.

Az a gáz a rosszul megválasztott metaforákkal, hogy teljesen tévútra visznek. Melyik igaz a két állítás közül?

 • Jobb félni, mint megijedni.
 • Aki mer, az nyer.

A két szólásmondás mögött meghúzódó előfeltételezés (ontológia): az élet veszélyes hely. Ilyen értelemben mindkét mondat ugyanarra, de legalábbis nagyon hasonló világra utal, csak éppen az így leírt környezetben való sikeres alkalmazkodáshoz két, radikálisan eltérő stratégiát kínál. Önmagában egyik sem tekinthető univerzálisan igaznak. Egy-egy konkrét helyzetben, szituációban nyerik el értelmüket vagy bizonyítják az alkalmatlanságukat.
És mi van akkor, ha ráadásul nem is ilyen a világ? "Egy hajóban evezünk"- lám, az élet nem szerencsejáték, hanem az élet egy utazás, "Stabil alapokon nyugszik a párkapcsolatunk"- az élet egy épület. Csak óvatosan a metaforáinkkal!

Mi a lélek? Add a kezembe! Müller Péter szerint valami, aminek a mélyére kell menni. Valami tó, tenger, óceán. Tekintsünk el attól, hogy ezt vajon honnan tudjuk. A lélek miért nem inkább egy szépen kibontakozó, folyton bővülő, fejlesztett és újratervezett épület? Máris nem kell a mélyére szállni, sőt! Figyelni a környezetet, az elvárásokat, az új kihívásokat és jöhet a lifelong learning, az állandó fejlődés és tökéletesedés.

Hát legyen, jöhet az óceán. És itt máris egy képzavar. Azért merülünk le, hogy tanulmányozzuk a vizek élővilágát. Minél lejjebb hatolunk, annál kisebb számban és arányban találkozunk a növény- és állatvilág képviselőivel. Mennyiben értékesebb a számunkra idegen körülményekhez alkalmazkodó élőlényektől nyerhető információ, mint a saját környezetünk és kihívásaihoz kiválóan illeszkedő megküzdési stratégiák feltérképezése és elsajátítása?
A tenger mélyén ráadásul nincsen fény, tehát ott bizony már nem fogunk semmit sem látni. Most jön a balhorog: hogy kerül ide a hallás? Mind a felszíni búvárkodás, mind a mélymerülés során megfosztatunk a hanghatásoktól. Ilyen értelemben tehát mindegy, hogy a felszínen maradunk vagy a mélybe úszunk.
Persze kiborgként (Kollár József: Kiborgián túl) felszerelkezhetünk a legkülönfélébb segédeszközökkel: kamerákkal, hangérzékelőkkel és ami a legszebb, le se kell merülnünk ehhez. A felszínről is kiválóan tanulmányozhatjuk a terepet. Pont a felszínen folyó kutatások és a mérnöki tudományok bravúrjai vezetnek ezekhez a szuperműszerekhez. Lényegében tehát semmi értelme lemerülni, főképpen, ha azt se tudjuk hol van, amibe bele szeretnénk veszni (lélek) és azon belül mi is lenne pontosan a célunk vagy a hasznunk.

Ott még szirénhangok vannak. Félelmek, idegen tanácsok, beléd épült elvárások és szokások, papírszagú igék, gyermekkorodban rögzült parancsok zizegnek benned összevissza. Egyik sem a TE HANGOD! Ezért van az, hogy a lelkiismeret nem a legbiztosabb tanácsadó. Csak a mély lelkiismeret.

Szirének (Wiki): Csodás hangú, de gyilkos természetű tengeri nimfák. Történetüket elsőként Homérosz meséli el az Odüsszeiában. Fiatal leányok, akik a nyugati tenger egyik szigetén bájos énekükkel az arra vitorlázó hajóst és utast tőrbe csalják. Odüsszeusz, Kirké tanácsára, emberei fülét viasszal tömte be, magát pedig az árbochoz kötöztette, így baj nélkül hajózott el szigetük mellett (Odüsszeia: XII. 39–52).
Nem Odüsszeusz az egyetlen görög hős, aki szerencsésen megmenekült: Orpheusz az argonautákat mentette meg a szirénektől úgy, hogy lantjátékkal kísért dalaival túlzengte éneküket.

A szirének mint tengeri múzsák hangját meghallani és meghallgatni fantasztikus kihívás. Hősök küzdtek ezért az élményért. Miért lenne ez aprócska momentum, elhanyagolható részletkérdés a hallgatózás müller péteri homályában (csak hogy legyen egy saját képzavar is)? A csattanó: "egyik sem a te hangod". Ez bizony így lehet, de minek merültünk ehhez ekkorát? Magunktól is megmondhattuk volna, hogy amit a tenger mélyén hallunk, az nem a mi hangunk. A hangunkat leginkább egyébként is a szárazföldön élvezhetjük.

Aki még eddig követte, az most partot téveszt: a lélek egy tenger volt eddig, annak milye a lelkiismeret? Része?

A lelkiismeret (Wiki) az a képességünk, melynél fogva saját cselekedeteink és egész erkölcsi mivoltunk fölött erkölcsi ítéletet mondunk. Az erkölcsi ítélet általában értékre vonatkozik; úgy mint a logikai, mely a gondolat igazságáról vagy nem igazságáról, vagy mint az esztétikai, mely a dolgok tetsző vagy nem tetsző voltáról nyilatkozik; az erkölcsi ítélet az akaratra vonatkozik s annak értékét nyilvánítja; ha ezt az erkölcsi itéletet saját magunkra vonatkoztatjuk, áll elő a lelkiismeret.

Amennyiben a magunk fölött mondott ítélet jelentené valamiképpen a lelkiismeretet, akkor ez sokkal inkább egy külső szemlélődést, külső pozíciót feltételez, semmint egy sötétbe burkolózó, érzékelhetetlen és felfoghatatlan mélységet.

Ennek az elvesző mélységnek sosem látott tartalma mennyiben bizonyíthatóan nem tartalmaz "félelmeket", "rögzült parancsokat" és a díszes kompánia egyéb tagját? Honnan származik a "mély lelkiismeret" tartalma? Mi volna a jellegzetessége? Miben áll a funkciója, mivel bizonyítható a haszna? Ha nem tudjuk, mi az, honnan tudjuk, hogy kell nekünk és nem fordítva: fertőz, mérgez, elpusztít?

Mi lenne a nem "mély lelkiismeret" szerepe? Degenerált zombikként tart fogva minket? Hát, akkor azt mondom, pusztítsuk el a lelkiismeretet! Vele együtt pusztul a mélysége.

A felszín alatt, de még jóval a felszín alól is csak olyan súgásokat hallhatsz, amelyeket érdemes megkérdőjelezni. Néha olyasmire mondja, hogy "Tedd meg!" - amit nem kellene megtenned, és olyasmire, hogy "Ne tedd!" - amit meg kellene tenned.

Most elbizonytalanodtam: már majdnem elhittem, hogy a mély lelkiismeret az igazi és most kiderül, az is megcsal.

Néha olyasmi miatt van bűntudatod, ami nem bűn, és nem bánsz meg olyasmit, amit meg kellene bánnod. Így működünk. Mert ritkán kerülünk kapcsolatba lelkünk legmélyével. Ehhez valóban el kell csendesülnünk. Ilyenkor minden elhallgat: a jó és a rossz is, a bánat és az öröm is, a szégyen és a büszkeség is. Ilyenkor a valódi ÉN-ed szól. Aki bölcsebb, mint te, bölcsebb, mint a lelked felszíne, bölcsebb, mint az elméleteid és megszokásaid. Tudja, mi kell neked, és mi nem.

Á, tehát "jóval a felszín alól" nem egyenlő a méllyel. Jó tudni. És mennyire kell lesüllyedni? Nem állom meg a gyerekvicc felidézését: -Magamba zárkóztam, csak elvesztettem a kulcsot!

Keresd meg magad, amikor nyugodt óráid vannak.

Ó, igen, a Móricka vicc jó segítségemre volt, éreztem, hogy ezt kell tennem. A kulcsot keresnem. Meg magamat. Szigorúan a mélyben. Azt már megtudtuk, hogy a magamban levő dolog a mélyben van, de ezzel egyidejűleg saját magam is a mélyben vagyok, ott kell keresnem magam. Hogy lehet ez? A részem a mélyben van, de én (ugyanaz, aki azt a mélyet tartalmazza) meg egyszerre azon is legbelül vagyok elveszve.

Csendesülj le, és ismerd meg magadat. Hidd el, jó társaságba kerülsz - a legjobb barátodéba. Innentől sohasem leszel egyedül. Mindig veled lesz, súgni és segíteni fog. Élni, örülni, tűrni és meghalni is. Ő most is szól hozzád. Csak nem hallod. Fülelj!

Összefoglalva: Müller Péter szerint magamat kívülről (mondjuk a megjelenésemet, testbeszédemet) nem kell megismernem, a felszín alatti működést se, ami állítólag egyébként pedig nagy kockázatot jelent (szirénként elveszejt). Magamat megismerni a mély megismerését jelentené. Jó hír azoknak, akik tékozlásnak tartják a NASA űrprogramját. Emberek, állítsátok le az űrkutatást! Irány  a tenger legmélye!

Az iLoveSchool párkapcsolati, válási és üzleti menedzsment tanácsadója:
Csintó Edit
akkreditált life
és business coach >>


Tóth Éva
Consigliere, és Coach krízis
Info: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Fekete Gertrud
Jószolgálati coach,
szomaesztétika coach
szakértő
Info: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Feliratkozás hírlevélre

Ki olvas minket

Oldalainkat 13 vendég böngészi

Utolsó fórum hozzászólások

 • Integessen szépen Extremisztánból (2013. március 08., péntek)
  Kedves Bernadett, amikor szerelmesek vagyunk, a fellegekben járunk, hívjuk ez...
 • Megtartsam őt (2013. március 08., péntek)
  A hallgatói levelet élesítette: Abaházy Noémi Elnézést kérek hogy lev...
 • A végének márpedig nincs vége (2013. február 28., csütörtök)
  Kedves Csilla, nézze csak meg ezt a videót: www.youtube.com/watch?v=k8AkjWQ3P...
 • Vége? (2013. február 28., csütörtök)
  Aki az olvasói levelet megjelentette: Abaházy Noémi Köszönöm válaszát...
 • Szép mese a szerelem mítoszáról (2013. február 27., szerda)
  Kedves Levélíró, "Ha mást szeret! Az a legrosszabb! Azt nem lehet kibírn...
 • Engedjem, hagy menjen? (2013. február 27., szerda)
  A Levélíró online kérdésének megjelenését engedélyezte: Abaházy Noémi...
 • Varázsló (2013. február 21., csütörtök)
  Na jó, de hogyan? "Gondold, hogy most olyan állapotban vagy, mint a már fe...
 • Napi mentál kisfröccs 53. - Szívet cserélj ne égboltot (2013. február 20., szerda)
  "Azt hiszed, veled történt meg egyedül, és csodálkozol rajta, mint valami s...
 • Hűtlen látomás (2013. február 13., szerda)
  Kedves Katus, a rovartípusú kommunikáció hasonlít ahhoz, ahogy például a...
 • Nem hiszem (2013. február 13., szerda)
  Az olvasói kérdést élesítette: Abahází Noémi Tisztelt Kollárné Dér...
 • Florida-vita (2013. február 12., kedd)
  Lényeg mindig a részletekben rejlik: hogyan? Hogyan tanuljuk meg a hajótöré...
 • Napi mentál kisfröccs 52. - A hajótörés művészete (2013. február 07., csütörtök)
  Ha nem vagy kész arra, hogy változtass az életeden, egy coach sem segíthet r...