COACH KÉPZÉS, tanácsadás, terápia, mediáció és coaching: Dr. Kollárné Déri Kriszti, 06 (70) 631-33-11, kriszti.deri@gmail.com, skype: deri.kriszti, 06 (70) 631-33-11, iLoveSchool!

Dr. Kollárné Déri Kriszti hivatalosan is angyal lett

 

Dr. Kollárné Déri Kriszti Havas Henrik "Henrik angyalai" című műsorában Csisztu Zsuzsával és Csézyvel közösen hivatalosan is angyal lett.

Sztárok és sztár iskola - Csengeri Attila ajánlja

a LIFE & BUSINESS DESIGN INTÉZET Dr. Kollár Iskoláját

“Nagy szeretettel ajánlom az iskolát mindenkinek, aki fejleszteni akarja saját magát, vállalkozását és környezetét!”

Csengeri Attila

színész, musical és operett énekes

Sztárok és sztár iskola - Gyulai Júlia Európa-bajnok ajánlja

a LIFE & BUSINESS DESIGN INTÉZET Dr. Kollár Iskoláját

“Hiszek az iskolátok hatékonyságában, szeretettel ajánlom  mindenkinek!”

Gyulai Júlia, Európa-bajnok táncos-koreográfus

(A fiatal tehetség, aki dolgozott Brad Pitt-el)Sztár képzők és sztár iskolák - a beregszászi főiskola ajánlja


A beregszászi főiskola stratégiai partnerséget kötött 2013-ban a Dr. Kollár Iskolával.

A II. Rákóczi Ferenc Főiskola ajánlja a Dr. Kollár Iskola képzéseit.

 Sztár képzők és sztár iskolák - a PÉCSI EGYETEM ajánlja


A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara ajánlja a Dr. Kollár Iskola képzéseit, melynek sikeres teljesítéséről közös tanúsítványt állítanak ki 2014-től.

 Sztár tudósok és sztár coachok - PhD Dr. Tőzsér János ajánlja


"A filozófia a kritikai gondolkodás legjobb tanítómestere. Hidd el, szükséged van rá!"

PhD Dr. Tőzsér János filozófus, egyetemi docens, a Kaposvári Egyetem tanára, a Doktori Tanács tagja, több hazai és nemzetközi tudományos cikk, valamint könyv szerzője


Sztárok és sztár coachok - Baranyai Annamária ajánlja


"Nagyon hálás vagyok, hogy sikerült megismernem a módszert, amivel dolgoztok. Csak ajánlani tudom mindenkinek!"


Baranyai Annamária, színész-énekesnő


Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical énekverseny női szóló kategória 1. helyezettje


Sztárok és sztár coachok - Dr. Szabó Tünde ajánlja

"A Kollár Coaching Iskola nagy segítségemre volt, hogy a mediáció szakmai hátterét teljeskörűen megismerhessem és a gyakorlatok során elsajátíthassam. Vezető tanáraink, Krisztina és József minden tudásukkal azon voltak, hogy képességeinkhez mérten sajátos feladatokkal segítsenek bennünket a tudás megszerzéséhez. Az oktatás során magasszintű tematika alapján haladtunk, mint hallgató minden nap kihívásokkal teli élményekkel és tudással gazdagodtam, amelyet ezúton is köszönök!"

Dr. Szabó Tünde, úszó olimpikon (ezüstérmek: EB, VB, Olimpia), a  Magyar Úszó Szövetség főtitkára

Sztárok és sztár coachok - Keresztes Ildikó ajánlja

"Örvendek, hogy megismertem Dr.Kollárné Déri Krisztinát és Dr.Kollár Józsefet. Felkeltette az érdeklődésemet a módszer amivel dolgoznak, folytatni szeretném. Ajánlom szeretettel mindenkinek"


Keresztes Ildikó énekesnő
1997 Az év musical énekesnője-eMeRTon díj, 1999 Az év énekesnője-eMeRTon díj, 2001 ARTISJUS díj-musical kategória, 2002 Arany Zsiráf-díj-jelölés – Az év hazai rock albuma (Nekem más kell), 2006 VOX-CAR díj-legjobb filmbetét dalért a „Csak szex és más semmi” című filmben., 2011 Fonogram- díj-jelölés – Az év hazai klasszikus pop-rock albuma

Sztárok és sztár coachok - Mahó Andrea ajánlja

"Nagyon örvendek, hogy kapcsolatba kerültem két fantasztikus emberrel: Dr. Kollárné Déri Krisztinával és Dr. Kollár Józseffel, akik által megismertem a coach fontosságát és mindenkinek szeretettel ajánlom."

Mahó Andrea, eMeRTon és Artisjus díjas, színésznő, énekesnő,
Sir Andrew Lloyd Webber magyar kedvenc női előadóművésze

Sztárok és sztár coachok - Katus Attila ajánlja

"Örülök, hogy megismerhettem az Iskola vezetőit és képzését, akiknek segítségével új, egészségtudatos személetek születnek.. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki nyitott az új dolgokra, a változásokra és a hosszútávú megoldásokra!"


Katus Attila, hatszoros világ- és kétszeres Európa aerobic bajnok, életmód szakértő, Trainer of the Year 2010 ELITE - Az év Edzője, a Magyar Torna Szövetség által Az elmúlt 125 év legeredményesebb versenyzője aerobik szakágban
, a Pécsi Sasok aerobik formáció egykori tagja, a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Kar óraadó tanára


Sztárok és sztár coachok - Balogh Emese ajánlja

"Krisztinek és Józsefnek küldöm szeretettel a szívből jövő ajánlásomat: Az ontológiai coaching megtanít arra, hogy előbb önmagunk, majd másoknak segítve utat találjunk a lét egyetemes horizontja irányába. Ebben az iskolában képessé váltam más dimenziókból szemlélni önmagamat, másokat, önmagam és mások környezetének, kapcsolatainak összességét. Szeretettel ajánlom Mindenkinek, aki kitörni vágyik a sablonok világából."

Balogh Emese, vezető ásványvízgyártó tulajdonosnője, a Cafe Archibald Tudásközpont alapítója és tulajdonosa, mester coach

Sztárok és sztár coachok - Kiss Lenke ajánlja

"Szeretettel ajánlom ezt a minőségi oktatást mindenkinek! Óriási szükség van rátok... csak ajánlani tudom mindenkinek!"

Kiss Lenke, Magyarország legendás női kosárlabdázó ikonja
Egyedülálló, fantasztikus eredményei: 328-szoros válogatott, Eb-bronzérmes, 4-szeres magyar bajnok, Európa-válogatott, 4-szeres "Év játékosa" A mezőnyből és palánk alól is rendkívül ponterős, domináns center, olimpiai gólkirály! A Halhatatlan Klub tagja

Sztárok és sztár coachok - Nagy Sándor ajánlja

"Örültem, hogy megismerhettem a Dr. Kollár Iskola alapítóit, munkájukat!
Fontosnak tartom a kreativitást és hogy a nagy, világmegváltó gondolatok előtt magunkkal legyünk először tisztában. Jó és rossz tulajdonságainkkal egyaránt, mert csak így láthatjuk az Életet és másokat is tisztán, ítélkezés mentesen!
Hiszen a Jóisten hasonlatosságára  mindannyian teremtők vagyunk, rajtunk is áll, hogy milyen lesz ez az Utazás!
Ajánlom őket szeretettel mindenkinek! :)"

Nagy Sándor
Súgó Csiga és Soós Imre-díjas színész, énekes, a Madách Színház oszlopos és kiemelkedő tagja

Közszereplők és sztár coachok - Lengyel Szilvia ajánlja

"Az ontológiai coaching eszköztárának segítségével nem a problémákban süllyedünk el, hanem az elképzelhető és elfogadható, alkalmas megoldások fényében és akarásában tudunk túllépni rajtuk. Erre lenne szüksége mindenkinek! Kriszti és József az ehhez vezető utat mutatja meg kiválóan."

 

Lengyel Szilvia, országgyűlési képviselő


Sztárok és sztár coachok - Koós Réka ajánlja

"Régóta tervezgettem, hogy megismerkedek a Life Coaching-gal. Egy új és izgalmas világba csöppentem és kíváncsian várom, mi sül ki belőle. Kacérkodom a gondolattal, hogy a tanfolyamot is elvégzem nálatok!"
Köszönettel és üdvözlettel:

Koós Réka
Junior Lyra díjas színésznő, énekesnő

Útkövetés: Címlap

Friss hírek (utolsó 20 bejegyzés)

Válogatás cikkeinkből

Népszerű (első 50+ ranglista)

Hogy légy boldog? "Noémi könyvei" (összes)

IWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebookBlogter.huMyspace bookmarkNetlog bookmark

"Noémi könyvei" Könyvajánló
Ebben a sorozatban kiváló, tudományos igényű könyveket ajánlunk tanácsadóknak és önmagukra igényes olvasóknak. Itt bizony nem érvényes a régi tanács: elalvás előtt olvass egy kicsit fiam, hogy elálmosodj! :)
Ha elalszol anélkül, hogy megértetted volna, talán elmondhatjuk:

Szép öcsém, be nagy kár, Hogy apád paraszt volt s te is az maradtál.” (Arany J.: Toldi)


 

"Noémi könyvei" (36.): Robert Musil: A tulajdonság nélküli ember

Attól fogva, hogy A tulajdonságok nélküli ember első kötete a harmincas évek elején megjelent, Robert Musil főművét egyre-másra Joyce Ulysses-éhez és Proust regényfolyamához hasonlítgatták. Ami e hatalmas regény indíttatását, szellemi és művészi jelentőségét illeti, e társítás csakugyan nem túloz.

Húsz évig, éppen a két világháború közé eső két évtizeden át dolgozott Musil e művén. S bár a regény cselekménye 1913-14-ben, a világháború küszöbén álló császári Bécsben játszódik, ennek a mindenestül múlttá váló világnak gyilkos iróniájú leleplezésével fokról fokra eljut Musil a XX. század első felének egész szellemi felülbírálásáig. A regény főhőse, Ulrich, a tulajdonságok nélküli, a semmivel sem azonosuló, mindent megkérdőjelező ember azonban, ellentétben sok más regényhőskortársával és -utódjával, nem esik áldozatul a korszak kafkai perének, személyisége, érzelmei fölött állandóan megőrzi uralmát a racionális intellektus, és ennek a racionalitásnak a segítségével próbálja megtalálni az emberlét új lehetőségét. Musil regénye nem alkalmi kikapcsolódásra szolgáló olvasmány, hanem akár hónapokra-évekre szóló, újra meg újra megkísértő szellemi kaland.


 

"Noémi könyvei" (35.): Simon Baron-Cohen: Elemi különbség

Elemi különbség
Férfiak, nők és a szélsőséges férfiagy

Mindannyian tudjuk, hogy az ellenkező nem tagjai néha zavarba ejtő, sőt bosszantó fajnak tűnnek. Miért használja a legtöbb férfi a telefont információcserére, ahelyett hogy csevegne rajta? Miért beszélgetnek a nők a barátnőikkel inkább a kapcsolataikról és az érzelmeikről, és a férfiak legtöbbször miért csak számítógépekkel, új kütyükkel vagy sporteseményekkel foglalkoznak? Miért értik meg jobban a nők a metakommunikációt-testbeszédet? Vajon mindez csak a neveltetés eredménye? Simon Baron-Cohen, a Cambridge-i Egyetem kiváló pszichológusa megerősíti, amit mindig is sejtettünk: a férfi- és a női agy különbözik egymástól. Ez a könyv tudományos bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a nőkre jellemző agy jobb teljesítményt ad az empátia és a kommunikáció terén, míg a férfiakra jellemző agy inkább a különböző rendszerek felépítésében és megértésében hajthat hasznot. Baron-Cohen felvázol egy forradalmian új elméletet is: az autizmus valójában nem más, mint szélsőséges férfiagy. A szerző szerint, ha megértjük a férfi- és női agy közti alapvető különbséget, az nemcsak partnerünk heppjeinek megértésében segít, hanem korunk tudományos rejtvényeinek megfejtésében is.


 

 

"Noémi könyvei" (34.): Pólya György: A gondolkodás iskolája

A világhírű magyar matematikus azt a kérdést vizsgálja könyvében, hogyan érdemes felfedezni, azaz megtalálni az utat, ami egy tetszőleges feladat (tudományos probléma, matematikai feladat, rejtvény, stb.) megoldásához vezet. Az a célja, hogy segítséget nyújtson az ötletes gondolkodásra való nevelésben. Könyvét elsősorban matematikatanárok és matematikával foglalkozó diákok számára írta, de értékes tapasztalatokat ad mindazoknak, akiket érdekelnek a feladatmegoldás, a megfejtés módszerei, a designgondolkodás lehetséges alapjai.


 

"Noémi könyvei" (33.): Tom Butler-Bowdon: Pszichológia dióhéjban; 50 pszichológiai alapmű

Emlékszik még, mi is a freudizmus lényege? Felidéz valamit Jung neve? Tudja-e, mi fontosat hozott az adleri pszichológia? Mindannyiunknak ismerős nagy nevek - de vajon tudjuk-e vagy emlékszünk-e még, miért fontosak?
A Pszichológia dióhéjban - 50 pszichológiai alapmű - hét csoportba osztva mutatja be a tudományág jelentős hatású könyveit, ami az olvasó számára lehetővé teszi a tematikus áttekintést. S ha e kötetek ismertetésével sikerült felkelteni az érdeklődését a pszichológiai művek iránt, akkor a könyv végén található, további 50 alapművet ajánló olvasmánylista segítheti őt e kaland folytatásában.


 

Noémi könyvei" (32.): Barry Schwartz: A választás paradoxona. Miért a kevesebb a több?

Miért fordítunk egyre több időt vásárlásra? Miért okoz gondot a sok választási lehetőség?

Ha farmert szeretnénk vásárolni, ma már különböző színű és szabású nadrágok közül választhatunk. Ha samponra van szükségünk, körülbelül több mint száz fajta közül választhatunk. A választás mindig pszichés teher és felelősség is. A számtalan választási lehetőség közepette sokszor túl sokat foglalkozunk azzal, hogy „mi lett volna ha˝, ezáltal az esetleges kimaradt lehetőségekre gondolva csökken a megelégedettségünk.
A szerző arra ösztönöz, hogy ne csak passzív kiválasztók legyünk, hanem hozzunk létre új lehetőségeket. A könyv jó néhány technikát is bemutat választásaink kordában tartására, a boldogságunk növelésére.

Közgazdászok szerint ha több választási lehetőséget kínálnak fel a vevőknek, az nagyobb és élénkebb versenyhez fog vezetni, mely által termelékenyebbek és hatékonyabbak leszünk. Barry Schwartz briliánsan mutatja be könyvében, hogy ez nem teljesen igaz, hiszen csak egy bizonyos pontig növekszik a hatékonyság és a fogyasztói jólét. Praktikus tanácsokkal lát el bennünket a választásaink kordában tartására, hogy azok több megelégedéssel szolgáljanak. Számos kutatással támasztja alá az emberi döntéshozatal folyamatát, mint például azt, hogyan választunk iskolát, párt vagy orvost. Végezetül emlékeztet minket arra, hogy mi hoz igazi boldogságot az emberi életbe.

„Ez a könyv kétfajta módon értékes. Egyrészt meggyőzően mutat rá arra, hogy legtöbbször a kevesebb választási lehetőség jobb, és hogy a legtöbben megpróbálják a legjobb döntést meghozni. Másrészt szellemes bevezetést nyújt a döntéshozatalról és az elégedettségről szóló aktuális pszichológiai kutatásokhoz.”
Daniel Kahneman, Nobel-díjas közgazdász

A Forbes.com és a Business Week magazin ezt a könyvet a 2004-es év tíz legjobb üzleti könyv egyikének nevezte.


 

"Noémi könyvei" (31.): J. M. Gottman- Nan Silver: A boldog házasság 7 titka

Gottman a feleségével
Nan Silver

A könyv érthető módszere abban segít, hogy felismerjük, mi a hiba a saját házastársi viselkedésünkben és útmutatást ad arra, hogyan lehet ezen javítani. A jelenségek tudatosításához kérdőivek és gyakorlati feladatlisták találhatók a szövegben, a főbb elveket a szerzők sok eset konkrét részleteinek bemutatásával világítják meg. Arra vonatkozóan is kapunk sok hasznos tanácsot, hogyan őrizzük meg a házasság minőségét, hogyan lehet a házaspárok egymás iránti megértését, tiszteletét és barátságát elmélyíteni.


 

"Noémi könyvei" 30.: Watzlawick, Paul; Weakland, John H.; Fisch, Richard: Változás

Watzlawick, Weakland és Fisch világsikert aratott könyve az állandóság és a változás őrségi kérdéseivel foglalkozik. Közelebbről azzal, hogy mindennapi életünkben miképpen jelentkeznek problémát jelentő feszültségek, konfliktusok, és mi a magyarázata annak, hogy e problémák bizonyos helyzetekben megoldódnak, más helyzetekben viszont állandósulnak, sőt fel is erősödnek. A sokéves pszichoterápiai tapasztalatot összegző munka mondanivalójának lényege, hogy az emberi életproblémák gyakran nem a leküzdésükre tett látszólag racionális kísérletek hatására szűnnek meg, hanem éppen annak következtében, hogy – kilépve a helyzetértelmezés szokásos kereteiből – felhagyunk ezekkel a kísérletekkel, és az eredeti problémát újrafogalmazzuk, új megvilágításba helyezzük. A szerzők különféle emberi konfliktusok elemzése során rámutatnak a problémakezelésben jelentkező tévedésekre, a mögöttük rejtőző kommunikációs paradoxonokra, és részletesen vizsgálják azokat a stratégiákat, amelyeknek segítségével felismerhető, majd megváltoztatható a problémák szerkezete.

Tizenöt évvel az amerikai kiadást követően, de megdöbbentő aktualitással veheti kezébe végre az olvasó Magyarországon is a Palo Altó-i pszichoterapeuta-csoport korszakos művét. Miért olyan aktuális, miért méltán világhírű Watzlawickék e műve? Elsősorban azért, mert kátyúba jutott válságkezelési stratégiákkal, megrekedt túlélési manőverekkel, mélypontra zuhant „kibontakozási” folyamatokkal szemben mutat fel az átlagolvasó számára is könnyen áttekinthető, konkrét megoldási sémákat, életképes cselekvési, segítési alternatívákat. S miután a világnak ezen a felén a nyolcvanas években állandósult a válság, krónikussá váltak a problémák, Watzlawickék csaknem valamennyi megfigyelése és következtetése húsba vágóan érvényes kelet-európai viszonyainkra.

A családterápia, a rendszerelmélet és a konstruktivista filozófia úttörője Villachban született és tanult. A velencei Cá Foscari Egyetemen filozófiából és filológiából doktorált, majd a zürichi Carl Jung Intézetben analitikus pszichoterápiából szerzett képesítést. 1957-ben települt át Amerikába, El Salvador egyetemén kezdte kutatói pályáját. 1960-ban Don D. Jackson hívta meg a Palo Alto-i Mental Research Institute kutatói csapatába. Emellett 1967-től a Stanford Egyetemen oktatott pszichiátriát. Az MRI-ben G. Bateson munkacsoportjában (Jackson, John Weakland és Jay Haley mellett) kidolgozta a szkizofrénia "kettős kötés" elméletét. 1967-ben jelent meg az emberi kommunikációról szóló alapműve. Weakland és Richard Fisch társaságában megalapítója volt az MRI keretében múködő Brief Therapy Centernek. Rövidterápiás megközelítésük alapelveit foglalták össze az 1974-ben megjelent Change, Principles of Problem Formation and Problem Resolution c. kötetben. Ennek magyar kiadását tartja kezében az olvasó.

Sziámi is besegít, hogy megszeressük a változást:


 

"Noémi könyvei" 29.: Louis Ferrante: Maffialeckék


A Maffialeckék megdöbbentő és sajátságos humorral átszőtt tanulságos történetei a maffiakatonákról, capókról és donokról - akármilyen hihetetlenül is hangzik - hasznos tanácsokkal szolgálnak beosztottaknak, középvezetőknek és felső vezetőknek egyaránt. Louis Ferrante, a hírhedt Gambino család egykori tagja nem a levegőbe beszél. Életfogytiglanra ítélték, de nyolc és fél év után szabadult. A börtönben olvasta élete első könyvét, amelyet újabbak követtek. Anélkül, hogy felmentette volna magát, rádöbbent, hol a helye a világban. Szabadulása után egyre tisztábban látta, mivel kell leszámolnia, mit érdemes új életébe magával vinnie, és mi az, ami gengszteréletéből mások számára is tanulsággal szolgálhat. Úgy döntött, könyvet ír tapasztalatairól, és első kézből foglalja össze mindazt, amit az üzleti élet szereplőinek érdemes megtanulniuk az egyik legrégebbi vállalattól, a maffiától.

Ontológiai szemmel azért fontos ez a könyv, mert működés közben látunk egy professzionalitásig meg- és kiismert forrástartományt. Legyen bármi a céltartomány (a kérésünk, kérdésünk): párkapcsolati nehézségek, karriergondok, személyi kapcsolatokban jelentkező anomáliák, pazar kiterjesztések várhatók.
Tanácsadók, nem is kell már mást tenni, csak ezer, ilyen alapossággal feltárt forrástartományt megismerni és az ontológiai tanácsadás logikáját,  algoritmusát elsajátítani ;)

És most leleplezzük Krisztit... kedvenc stratégiáját itt érhetjük tetten (szabad préda... mint forrástartomány):


 

"Noémi könyvei" 28.: John Kao: Ötletgyár


John Kao, aki az USA-ban menedzserek tízezreinek vezetett szemináriumokat a szerrvezeti kreativitás növelése érdekében, azt állítja, hogy a 21. század a kreativitás évszázada lesz. Az a vállalat, amely nem képes a folytonos megújulásra, az ötletek "futószalagszerű" termelésére, amelyben nem válik természetessé az innováció, végzetesen lemarad az élesedő versenyben. Kao kedvenc allegóriája: a kottából fegyelmezetten játszó zenekar helyébe lép az egymásra figyelve játszó, és mégis szabadon improvizáló jazz-zenekar - a kreatív szervezet.

Kreativitáson a munka világában valami olyasfajta emberi tulajdonságot értenek, ami új és jobb megoldások javaslatához, kifejlesztéséhez, megvalósításához vezet. Míg az egyén kreativitásának mibenlétét sokféle szempontból vizsgálták már, a szervezetek szintjén alig elemezték a kreativitás működését.

A könyv szerzője most ezzel a kérdéssel foglalkozik, és a kreatív szervezetet szellemes és szemléletes hasonlattal úgy jellemzi, mint azt a jazz-zenekart, ahol a kottából fegyelmezetten játszó zenészek helyére az egymásra figyelve játszó, mégis szabadon improvizáló zenekar tagjai lépnek. A kreativitás az üzleti életben nagy haszonnal kecsegtető, korlátlan lehetőségeket rejtő erőforrás, amelynek hatása megfigyelhető és mérhető. A kreatív szervezetben a fegyelem alapkövetelménye mellett szükség van a korlátok kitágítására, a nyugalmi helyzetből való kibillenésre, amelynek legjobb módja az irányított képzelet, az összpontosított ábrándozás.

Ahhoz, hogy a kreativitás általánossá és a munka éltető elemévé váljék, tiszteletet kell ébreszteni iránta, megvalósítása pedig önállóságot, rugalmasságot és képzeletet igényel. Kreatív vállalati kultúra azonban nem jöhet létre autokratikus vezetési stílus mellett, el kell vetni a standard eljárási szabályokat, az elavult viselkedési normákat, s le kell rombolni a felesleges szabályokat.

Ilyen és hasonló tanácsokkal látja el olvasóit a szerző a főként az amerikai üzleti életből vett sokféle példát felemlegető művében, oldott csevegő stílusban, a fejezetek végén mindig összefoglalva a legfontosabb tanulságokat. - A sikeres vezetés lehetséges megoldásaira kíváracsi olvasóknak érdemes forgatniuk a kötetet.


 

"Noémi könyvei" 27.: Oliver Sacks: A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét


A híres angol neurológus, Oliver Sacks meghökkentő orvosi esettörténeteiben a hangsúly nem a betegségek rémséges leírásán van. Amire Sacks kíváncsi, az a testi-szellemi fogyatékosságaival küszködő ember belső világa.Szerinte az orvos feladata az, hogy megtalálja betegének azt a közeget, a létezésnek azt a módját, ahol fogyatékosságai ellenére épnek, embernek érezheti magát. Nekünk, olvasóknak pedig ezek a történetek lehetőséget adnak arra, hogy rácsodálkozzunk az emberi természet hihetetlen gazdagságára, s egyben felülvizsgálhatjuk a fogyatékosságról alkotott elképzeléseinket.Oliver Sacks 1933-ban született Londonban, orvosi diplomáját Oxfordban szerezte.1965 óta New Yorkban él, ahol az Albert Einstein College of Medicine ideggyógyász-professzora. Eddig 22 nyelven kilenc könyve jelent meg. Ébredések (1973) című kötetéből Robert De Niro és Robin Williams főszereplésével nagy sikerű film készült, amelyet Oscar-díjra jelöltek. A The New York Times egyik kritikusa „az orvostudományok koszorús költőjének" nevezte. Sacks 2002-ben megkapta a Rockefeller Egyetem Lewis Thomas-díját, amellyel a természettudós írói életművének költői értékeit ismerték el.


 

"Noémi könyvei" 26.: Alison Gopnik: A babák filozófiája

Amit a babák az igazságról, a szeretetről és az élet értelméről gondolnak

A kisbabák sok szempontból tudatosabbak nálunk. A felnőttek rögzült minták szerint élik életüket, ám a felfedezésre nyitott babák minden apró változást gondosan megfigyelnek a számukra még új és izgalmas világban. Így válnak az emberi faj kutató-felfedezőivé, akik apró tudósokként vonnak le pontos következtetéseket az általuk végzett statisztikai elemzésekből. Elmés kísérleteket végeznek, hogy kideríthessék, hogyan lehet anyuból egy mosolyt kicsikarni, vagy megpördíteni a bölcső fölött lógó játékot. Gopnik forradalmian új szemléletű kötetéből nemcsak az emberi agy működéséről, de a szeretet misztériumáról is sok mindent megtudhatunk a kisbabák szemszögéből.


 

"Noémi könyvei" 25.: Alison Gopnik - Patricia K. Kuhl - Andrew N. Meltzoff: Hogyan gondolkodnak a kisbabák?


A könyv címe nem tréfás és túlzó metafora, hanem mé[y és komoly analógia, mely a fejlődéslélektan mai gyermekképét sűríti magába. A mű központi tézise szerint a csecsemő veleszületett elméletalkotó képességével jön a világra, melynek segítségével a világ különböző területeiről szerzett tapasztalatait koherens rendszerekbe, úgynevezett "naiv elméletekbe" szervezi. Ez az ösztönös elméletalkotó aktivitás pedig erősen emlékeztet a felnőtt kutatók tudatos tevékenységére. Nyissuk ki hát a gyermekszoba ajtaját, és lessünk be a bölcsőbe! Amit látunk, az nem más, mint maga az ártatlanság, tehetetlenség és gondolattalanság. De valójában a bölcsőben a legnagyszerűbb elme fekszik, a leghatékonyabb tanulógép, mely csak létezik az univerzumban.

Ezzel kapcsolatban nagyon érdekes előadást hallhattunk a Coaching Fesztivál 2013. zárónapján prof. PhD Dr. Jakab Zoltántól!


 

"Noémi könyvei" 24.: Richard Dawkins: Az önző gén


Ezt a könyvet, amely az állati viselkedésről szól, szinte tudományos fantasztikus regényként kell olvasni. Célja az, hogy megmozgassa a képzeletet. De mégsem tudományos fantasztikus regény: tudomány. Az önzőgén-elmélet Darwin elmélete - kicsit más formában. A darwini életmű nem konkrét szervezetekre vonatkozó részletes elvárásokat nyújt nekünk, hanem ennél értékesebb dolgot: a vezérlő elvek megértését. Ez a könyv lényegében a neo-darwinizmus logikus továbbfejlesztése, csak éppen a gének nézőpontjából szemléli a természetet. Hiszen mindannyian túlélőgépek vagyunk, amelyeknek az a dolguk, hogy megőrizzék a géneknek nevezett önző molekulákat. Richárd Dawkins lenyűgöző és szellemes - immár második, bővített kiadásban megjelent - könyve az evolúció génszemléletű felfogásának kifejtésével, az önzés és az önzetlenség biológiájának vizsgálatával arra törekszik, hogy az élettel kapcsolatban minden a helyére kerüljön a szívekben éppúgy, mint az agyakban."Noémi könyvei" 23.:
Thomas A. Sebeok · Jean Umiker-Sebeok: Ismeri a módszeremet?

Mi ez a kis könyv? Elegáns szenzációkeltés? Tudományos összevetés a modern szemiotika amerikai megalapozójának, Charles S. Peirce-nek és minden idők felülmúlhatatlan mesterdetektívjének, Sherlock Holmesnak a következtetési módszerei között? Frappáns kísérlet, hogy a detektívregény-olvasók milliós táborát megnyerje a szemiotika és logika elvont tudományának? Ez is, az is, de mindenekelőtt szellemes és izgalmas olvasmány, a híres magyar származású amerikai nyelvész és szemiotikus Thomas A. Sebeok és felesége, az antropológus Jean Umiker-Sebeok információban gazdag, töprengésre késztető és páratlanul szórakoztató miniatűr remekműve.

Mellesleg megtudhatod, mit jelent az abdukció, az ontológiai alapú humántanácsadás logikája."Noémi könyvei" 22.:
Nassim Nicholas Taleb: A fekete hattyú


Nassim Nicholas Taleb a pénzügytan különös hatású, világhírű alakja. Életét a szerencse, a bizonytalanság, a valószínűség és a tudás beható tanulmányozásának szentelte. Hármas pályafutást épített e témakör köré: esszéista-író, üzletember-kereskedő és egyetemi tanár. Bár főleg a világ kávéházaiban meditál, egyszersmind a New York-i Egyetem professzora és az Universa Befektetési Társaság vezetője. Könyveit, A véletlen bolondját, és A fekete hattyút harmincegy nyelven adták ki világszerte - és utóbbiból most a magyar kiadás is elkészült. Az először 2007-ben, majd 2010-ben átdolgozott, bővített kiadásban megjelent kötet - mint egyik recenzense megjegyezte - "mérföldkő a könyvek sorában - maga is Fekete Hattyú." A Fekete Hattyú a rendkívül valószínűtlen események jelképe, amelyeknek három jellegzetességük van: előreláthatatlanok, tömeghatást váltanak ki, és csak utólag magyarázhatók kevésbé esetlegesnek, előreláthatóbbnak. Ilyen Fekete Hattyú volt a Google sikere vagy, 2001. szeptember 11. Taleb éveken át tanulmányozta, hogyan csapjuk be magunkat, és hitetjük el magunkkal, hogy többet tudunk annál, mint amennyit valójában tudunk. Könyvében megpróbálja felnyitni szemünket: összegyűjti mindazt, amit arról tudunk, amit nem tudunk. Meglepően egyszerű trükköket kínál arra, hogyan bánjunk a Fekete Hattyúkkal, és miként hajtsunk hasznot belőlük. "Talebnek nemcsak magyarázata van [a válságra], hanem az eljövetelét is előre látta." - (David Brooks, The New York Times). "Taleb stílusa legalább annyit köszönhet Stephen Colbertnek, mint Michel de Montaihne-nak." - (The Wall Street Journal)."Noémi könyvei" 21.:
Peter F. Drucker: Drucker minden napra

Peter F. Ducker a világ legtöbbet idézett menedzsmentguruja. Az amerikai társadalom az ő könyvein nőtt fel, és szelleme az iskolákon túl az óvodákat is áthatja. A ma legelterjedtebb szervezetirányítási rendszerekben és elméletekben az ő gondolatai élnek továbbfejlesztve. Nekünk, akik az elmúlt negyven-ötven évben kimaradtunk a szervezeti kultúra alapismereteinek elsajátításából és öntanuló módon való alkalmazásából, a legkevesebb, amit kívánhatunk, hogy "intravénásan" kapjuk meg e hatóanyagot. A "Drucker minden napra" kötet erre tesz kísérletet. Pontosabban, ez a könyv a kedvcsináló. Kedvcsináló ahhoz, hogy a 366 önálló történetet megértve, legyen kedvünk, sőt vágyunk arra, hogy ezeket a mozaikokat rendszerbe foglaljuk és szervezeti kultúránkat már e rendszerben építsük, istápoljuk, védjük és fejlesszük. Druckert nem kell magyarázni. Nála jobban még nem fogalmazták meg a szervezetépítés lényegét."Noémi könyvei" 20.:
Joshua Foer: Einsteinnel a Holdra


Kapcsolódó TED-felvétel: Joshua Foer: Feats of memory anyone can do

Foer elképesztő átalakulása során a krónikusan feledékeny tudományos újságíróból az Egyesült Államok memóriabajnokává válik. Ennek során döbbenetes felfedezést tesz azzal kapcsolatban, hogy milyen óriási hatása van életünk minden területére az emlékezőtehetségnek. Az ember évente átlagosan 40 napig küzd azzal, hogy helyre tegye mindazt, amit elfelejtett. Joshua Foer is ilyen ember volt. Ám egy évnyi tréning után egyszer csak az amerikai memóriabajnokság döntőjében találta magát. De ami ennél is fontosabb, rájött egy olyan alapigazságra, amelyről hajlamosak vagyunk megfeledkezni: mindenben, ami igazán fontos, emlékeink összessége mi magunk vagyunk. Az Einsteinnel a Holdra pontos kutatási eredményekkel, meglepő memóriatörténelemmel és nagyszerű mentalista trükkökkel írja felül mindazt, amit az emberi emlékezőtehetségről korábban gondoltunk. A mentális atléták olyan ókori technikákkal ismertetik meg a szerzőt, amelyeket még a beszédeit fejből mondó Ciceró és az egész könyveket betéve tudó középkori filozófusok alkalmaztak. Rég elfeledett módszerek segítségével Foer felfedezi, milyen elképesztő mértékben javíthatjuk memóriánkat. Beépülve a memóriaversenyzők különös szubkultúrájába, a szerző olyan technikákat sajátít el, amelyek képzeletünket hívják segítségül, és olyan lelkesítőeket, amelyekkel a memorizálás egyáltalán nem lesz gépies feladat. A PAO-rendszertől, amely mozgalmas képekké formálja a számokat, a memória palotájáig, ahol az emlékeket egy elképzelt rendszerben raktározzák, Foer élményei azt mutatják, hogy a Memória-világbajnokságon nem is annyira az emlékezőtehetség, mint inkább a kitartás és a kreativitás mérettetik meg. Foer országos nyomozása a mentális atléták után végül egészen a saját elméjéig vezet. Közben San Diegóban találkozik egy barátságos öregúrral, aki a tudomány által ismert legsúlyosabb amnéziában szenved, és rájön, hogy a memória egyszerre megfoghatatlanabb és mégis megbízhatóbb, mint azt valaha gondolta volna. Salt Lake Cityben egy igazi csodabogárral cserél eszmét, aki azt állítja magáról, hogy több mint kilencezer könyvet tud kívülről. Egy dél-bronxi középiskolában pedig egy olyan történelemtanárba botlik, aki 2500 éves memóriatechnikák segítségével készíti fel diákjait a záróvizsgákra. Ma, amikor az elektronikus eszközök folyamatosan koptatják el saját memóriánkat, Foer kísérlete, hogy újra életre keltse az emlékezés elfeledett művészetét, valóban sürgető. Az Einsteinnel a Holdra Joshua Foert az Egyesült Államok memóriabajnokává tette; nekünk, olvasóknak pedig abban segít, hogy újra értékelni tudjuk azt a képességünket, amellyel mindannyian rendelkezünk, mégis gyakran kimegy a fejünkből."Noémi könyvei" 19.: Christopher Chabris - Daniel Simons: A láthatatlan gorilla Avagy hogyan csapnak be minket az érzékeink

Hogyan futhatott el egy rendőr egy brutális támadás mellett úgy, hogy észre sem vette? Mi a közös a bűnözőkben és a sakkmesterekben? Miért hemzsegnek díjakat besöprő filmekben is a vágási hibák? Miért költ el egy cég milliárdokat egy terméke bevezetésére, amikor pedig saját elemzői is tudják, hogy nem fognak sikerrel járni? Christopher Chabris és Daniel Simons figyelemre méltó történetekkel és az intuícióval ellentétes tudományos eredményekkel demonstrálnak egy fontos igazságot: agyunk nem úgy működik, ahogy mi azt gondoljuk. Azt hisszük, úgy éljük és értjük meg a világot, ahogy az a valóságban van, de gondolatainkat a mindennapi illúziók ostromolják. Közlekedési szabályokat állapítunk meg, és bűnügyi pereket építünk arra a feltételezésre, hogy az emberek észreveszik, ha valami pont az orruk előtt történik. A láthatatlan gorilla számos példán mutatja meg, hogy az illúziók miként tévesztenek meg minket. Chabris és Simons elmagyarázza, miért esünk áldozatául ezeknek a mindennapi illúzióknak, és mit tehetünk, hogy be tudjuk oltani magunkat ellenük.

Christopher Chabris Chris received his B.A. in computer science and his Ph.D. in psychology from Harvard University, where he was also a Lecturer and Research Associate for many years. He is now Assistant Professor of Psychology at Union College in Schenectady, New York, Adjunct Assistant Professor of Neurology at Albany Medical College, and a Visiting Scholar at the MIT Center for Collective Intelligence. His research focuses on two main areas: how people differ from one another in mental abilities and patterns of behavior, and how cognitive illusions affect our decisions. He has published papers on a diverse array of topics, including human intelligence, beauty and the brain, face recognition, the Mozart effect, group performance, and visual cognition. Chris also writes occasionally for the Wall Street Journal. Chris is also a chess master and poker amateur.

Daniel Simons is a Professor in the Department of Psychology and the Beckman Institute at the University of Illinois. Simons received his B.A. in Psychology and Cognitive Science from Carleton College and his Ph.D. in Experimental Psychology from Cornell University. He then spent five years on the faculty at Harvard University before moving to Illinois in 2002. His scholarly research focuses on the limits of human perception, memory, and awareness, and he is best known for his research showing that people are far less aware of their visual surroundings than they think. His work is published in top scientific journals and is discussed regularly in the popular media. His studies and demonstrations have been exhibited in more than a dozen science museums worldwide. In his spare time, he enjoys juggling, bridge, and chess."Noémi könyvei" 18.: Philip Zimbardo: A Lucifer-hatás

Kapcsolódó bejegyzésünk: Ez mind mediáció? Lucifer-stratégia

A Lucifer-hatás végképp megváltoztatja, mit gondolunk, miért viselkedünk úgy, ahogy viselkedünk és miképp képes az ember a gonoszra. Korunk könyve, sokrétű, klasszikus alkotás, amely mesterien vegyíti az érzékeny személyes vizsgálódást, a briliáns szociálpszichológiai elemzést és az etikus magatartás iránti elkötelezettségét. Mitől lesznek a jó emberek egyszerre végtelenül kegyetlenné? Hogyan lehetséges, hogy bizonyos körülmények között teljesen normális emberek megkínoznak más, teljesen normális embereket? Ugye most arra gondolnak, ugyan kérem, én a légynek sem tudnék ártani, nincs az a helyzet amiben... Vagy mégis lehetséges lenne? Philipp Zimbardo szociálpszichológus nevét a stanfordi börtönkísérlet tette ismertté, s ez a kísérlet késztette őt arra, hogy feltegye azt a kérdést, mely tudományos pályája során mindvégig foglalkoztatta: Mitől válnak teljesen hétköznapi, normális emberek váratlanul kegyetlenné? Hogyan fordulhat elő, hogy bizonyos körülmények között teljesen normális, hétköznapi emberek megkínozzák, akár meg is ölik a nekik mit sem ártó, teljesen hétköznapi embertársaikat? A legtöbben azt mondanánk, velem ez nem történhet meg, én soha nem ártanék senkinek. Zimbardo professzor a történelemből, saját úttörő kutatásaiból vett példák hosszú során keresztül bebizonyítja, hogy a helyzeti erőviszonyok és a csoportdinamika hatására miként változhatnak addig tisztességes, feddhetetlen nők és férfiak szörnyeteggé."Noémi könyvei" 17.: Philip Zimbardo, John Boyd: Időparadoxon

Hasznosítsd újra a tegnapot, élvezd a mát, és légy úrrá a holnapon!

Kapcsolódó írásunk: Ez is jó kérdés: Mi az a dinamikus idő?

Érdemes mielőbb végiggondolnunk, mennyire vagyunk élvezeteket hajszoló, kockázatvállaló jelenhedonisták; az élet sorsszerűségét elfogadó jelenfatalisták; a régi szép időket boldogan időző múltpozitívak; a kudarcokról panaszkodó múltnegatívak; célokért megvalósításáért küzdő jövőorientáltak vagy a spirituális életet hirdetők transzcendentalisták. Ha tisztázzuk az időhöz való viszonyunkat, könnyebben kezelhetjük mindennapi problémáinkat, konfliktusainkat és sikeresen elkerülhetjük a hibás döntéseket.

A híres-hírhedt stanfordi börtönkísérletek atyja, Philip Zimbardo szociálpszichológus kollégájával, John Boyddal több évtizedes kutatásaik során jutottak arra a következtetésre, hogy az időhöz való viszonyunk, -anélkül hogy tudnánk róla- döntően befolyásolja magánéletünket, munkánkat, karrierünket, viselkedésünket és kapcsolatainkat.

A szerzők ezért olyan -ma már világszerte sikerrel alkalmazott- módszert dolgoztak ki, amellyel mindannyian könnyedén megállapíthatjuk saját időperspektíváinkat. Sőt rengeteg példával és gyakorlattal szolgálnak, hogy felépíthessük magunknak az általuk javasolt ideális időprofilt, amellyel kiegyensúlyozottabb és teljesebb életet élhetünk.

Zimbardo előadása a TED-en 2.000.000-nál is nagyobb nézettséggel (angol nyelvű): http://www.ted.com/talks/philip_zimbardo_on_the_psychology_of_evil.html


 

"Noémi könyvei" 16.: Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás

Kapcsolódó cikkünk: Boldogság, gyere haza!


Daniel Kahneman, korunk egyik legnagyobb gondolkodója, közgazdasági Nobel-díjat kapott a pszichológia területén végzett korszakalkotó munkájáért, amellyel megkérdőjelezte az ítéletalkotás és döntéshozatal racionális modelljét. Gondolatai nagy hatással voltak számos tudományterületre, többek közt a közgazdaságtanra, az orvostudományra, a pénzügyi viselkedéstanra és a politológiára.

A "Gyors és lassú gondolkodás" - életművének összefoglalója - felforgatja a belső mozgatórugóinkról kialakított eddigi szemléletünket.

Kahneman izgalmas szellemi kalandra invitál. Feltár előttünk két rendszert, amelyek gondolkodásunkat vezérlik: az 1. rendszer gyors, intuitív és érzelmes; a 2. rendszer lassú, megfontolt és logikus. Pszichológiai kísérletek egész sorával igazolja, hogy az élet bármely területén - a tőzsdézéstől a szerencsejátékokon át a nyaralás megtervezéséig - gyors gondolkodásunk rendkívüli képességeivel, hibáival és torzításaival milyen mélyen hat viselkedésünkre. Szemléletesen és szellemesen mutatja be, hogyan formálja a két rendszer ítéleteinket és döntéseinket az üzleti életben és a magánéletünkben , és hogyan kerülhetjük el különböző technikák segítségével szisztematikus tévedéseinket.


 

"Noémi könyvei" 15.: T. gardin, M Scariano: Segítség! Autizmus - nemcsak autistákkal élők számára, mert "a világnak mindenféle elmére szüksége van"!

Temple Grandin, a világon talán legismertebb autizmussal élő személy elbeszélése elvezet minket legkorábbi, rendkívül zavart kisgyermekként megélt emlékeitől-úton az örökös intézeti bezártság felé- az iskolai sikerekig, és a mezőgazdasági berendezések tervezőjeként világszerte befutott fényes karrierig. Bemutatja, milyen az élet az autizmus fogságában, és azt is leírja, hogyan találta meg a saját, külvilág felé vezető útját. Akár a szülő, a szakember vagy a gondozó szemével olvassa valaki, Temple története egyedülálló betekintést nyújt az autizmussal élő emberek különös világába, és sok mindent megmagyaráz, amit nélküle nem értettünk volna.

Személyesen is megismerheted és hallhatod az előadását, melyet a világon 1,5 millió ember tekintett már meg: A világnak mindenféle elmére szüksége van, http://www.ted.com/talks/lang/hu/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds.html


 

"Noémi könyvei" 14.: Barry L. Beyerstein - Scott O. Lilienfeld - Steven Jay Lynn - John Ruscio: 50 pszichológiai tévhit

A pszichológia mindenütt ott van. Szó szerint nem telik el nap, hogy a híradók, televíziós showműsorok, filmek, és az Internet ne bombáznának minket egy sor pszichológiai vonatkozású állítással - az agy működéséről, a testen túli tapasztalatokról, visszanyert emlékezetről, poligráfos vizsgálatról, párkapcsolatokról, szülői feladatokról, mentális zavarokról, hogy csak egy pár példát említsünk. És mégis, meglepő, hogy amit mi igaznak hiszünk a pszichológiával kapcsolatban, milyen nagy részben nem az. A nagy mítoszok közt nem egy van, amelyik nem csupán tévútra visz bennünket az emberi természettel kapcsolatban, de hibás döntésekre is ösztönözhet a mindennapi életben. Ez a könyv elsőként helyezi a tudományos bizonyítékok mikroszkópja alá a közkézen forgó pszichológiai tévhiteket. Mindezzel az a célunk, hogy egyrészt eloszlassuk a sokak által igaznak tartott, de hamis hiedelmeket, másrészt olyan pontos tudással vértezzük fel az olvasót, amelynek segítségével képes lesz jobb döntéseket hozni a való világban.


 

"Noémi könyvei" 13.: Antonio Damasio: Descartes tévedése

"Könyvemet azzal a meggyőződéssel írtam, hogy a tudás, ezen belül a neurobiológiai tudás, az agy, a lélek mélyebb megértése nagy szerepet játszik az ember sorsában, boldogulásában."
Antonio R. Damasio

Antonio Damásio (Lisszabon, 1944. február 25. – ) neurológus, az idegtudomány professzora, az érzelmek neurobiológiájának kutatója. A Dél-Kaliforniai Egyetem (University of Southern California, USC) Dornstife College részlegén a Brain and Creativity Institute vezetője, valamint a kaliforniai La Jollában működő Salk Institute adjunktusa. Az utóbbi évtizedek egyik legtöbbet idézett tudományos szerzője.
Damasio fő kutatási területe az emberi elme és viselkedés neurobiológiája, különös tekintettel arra, hogyan függnek össze az érzelmek és a döntéshozás, emlékezet, kommunikáció és kreativitás.

Damasio kifogásolja Descartes szigorúan dualista felfogását, a lélek elválasztását az agytól és a testtől: "Az a sugallat, hogy a gondolkodás és az erkölcsi ítélet, valamint a fizikai fájdalomból vagy érzelmi izgalomból következő szenvedés a testtől függetlenül létezhetnek." Damasio nem vitatja, hogy a szélsőséges érzelmek károsak lehetnek, és rossz döntésekhez vezethetne, ám elutasítja azt a nézetet, hogy kívánatos - vagy akár lehetséges - lenne csakis "hideg fejjel" élni, hiszen érzelmek és racionalitás szorosan összefonódik: "az érzelem és az érzés hiánya nem kevésbé káros, nem kevésbé hajlik arra, hogy megrontsa azt a racionalitást, amely sajátosan emberivé tesz minket, s mely módot ad arra, hogy a személyes jövőnknek, a társas konvencióknak és az erkölcsi elveknek megfelelően döntsünk.


 

"Noémi könyvei" 12.: Alvin Toffler: A harmadik hullám


A harmadik hullám kivezető utat mutat korunk válságából, átfogó, optimista képet ad új lehetőségeinkről. Nagy, központi metaforája a változás egymásnak ütköző hullámainak képe; segítségével érteni véljük, hogyan torlódnak egy-másra az ipari korszak és az azt éppen felváltó új gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális minőségek félelmetes alakzatai. Az 1980-ban született mű aktuálisabb, mint valaha, döbbenetes, hogy jóslatai mennyire beváltak.

Alvin Toffler világhírű társadalomtudós és kritikus, művei - Jövősokk, Jelentés az ökológiai görcsről, A kultúra fogyasztói, Hatalomváltás - több mint ötven országban jelentek meg, és számos nemzetközi díjat nyertek. Mint az előszó szerzője is írja: az információs társadalom kutatói mindnyájan Toffler trilógiájának köpönyegéből bújtak ki. Most íme, itt van egyik alapműve magyarul. Bevezetés Olyan korszakban élünk, amikor terroristák túszok életével játszadoznak, a harmadik világháborút emlegető suttogások közepette valuták roppannak össze, követségek lobbannak lángra és számos országban kommandósok fűzik bakancsaikat, s nap mint nap elborzadva tekintünk az újságcímekre. Az arany ára - a félelem érzékeny barométere - minden rekordot megdönt. A bankok reszketnek. Az infláció tombol és kiszabadul az ellenőrzés alól. A kormányok pedig szerte a világon tehetetlenül szemlélik az eseményeket, vagy úgy viselkednek, mintha gyengeelméjűek volnának. Mindezeket a jelenségeket látva, a Kasszandrák seregestől fellépő kórusa gyászos sirámokkal tölti meg a levegőt. Az utca embere azt mondja, hogy a világ "megbolondult"; a szakemberek pedig kimutatják azokat a tendenciákat, amelyek mind katasztrófák felé mutatnak.

Ez a könyv teljesen más képet nyújt. Azt állítja, hogy a világ nem vált holdkórossá, és a látszólag értelmetlenül bekövetkező események ijesztő csattogása és csörömpölése mögött meglepően új és talán reményteljes mintázat rejlik.Ez a könyv erről a lehetséges mintáról és erről a reményről szól. A harmadik hullám azoknak szól, akik úgy gondolják, hogy az emberiség története nemhogy a végét járná, hanem inkább még csak most kezdődött el igazán.


 

"Noémi könyvei" 11.: Csíkszentmihályi Mihály, Csikszentmihalyi Isabella Selega: Élni jó! Tanulmányok a pozitív pszichológiáról

Martin Seligman
University of Pennsylvania, Princeton University

Bár napjainkban a „pozitív pszichológia" mindent elsöprő érdeklődésnek örvend, mégis keveset tudunk az új irányzat egyre növekvő jelentőségéről a pszichológia gyakorlatában. A téma első számú kutatója és népszerűsítője, Csíkszentmihályi Mihály (Flow, Kreativitás) mellett olyan iskolateremtő szakértők, mint Martin Seligman (Flourish - Élj boldogan!, illetve Amin változtathatsz... és amin nem) vagy Pléh Csaba (Pszichológiai lexikon) és társaik izgalmas tanulmányokban fejtik ki, hogyan változtatja meg a pozitív pszichológia az emberi boldogsággal kapcsolatos pár évtizeddel ezelőtti képünket.

Az elme kerekei sorozatban megjelenő Élni jó! meggyőzően érvel amellett, hogy a megpróbáltatások nem feltétlenül tesznek minket boldogtalanná, és hogy a boldogság nem anyagi javak, népszerűség vagy hatalom, hanem jól körülírható személyes célok, belső motivációk és a szabadságérzet eredménye. A könyv a Washingtonban megrendezett Pozitív Pszichológiai Konferencia legizgalmasabb előadásait tartalmazza a nagyközönség számára is érthető feldolgozásban - így az olvasó tudományos alaposságú, mégis jól értelmezhető és áttekinthető képet kap egy új fontos tudomány mindennapjainkat is meghatározó megfigyeléseiről.


 

"Noémi könyvei" 10.: Timothy D. Wilson: Ismeretlen önmagunk

University of Michigan

Az önismeret az emberiség ősi vágya, de vajon lehetséges-e egyáltalán megismerni önmagunkat? Timothy D. Wilson úttörő könyvében a tudattalant új megközelítésben mutatja be: olyan mindent átszövő rendszerként, amely alapvetően meghatározza, kik vagyunk - mégis, nagyrészt hozzáférhetetlen tudatos énünk számára. Akkor hát hogyan ismerhetjük meg magunkat? Lehet, hogy a tudatos akarat, s ezzel minden, amit magunkról gondolunk, csak illúzió? Hol húzódnak a tudatos és tudattalan határai, van-e átjárás a két terület között, és mit jelent ez az önismeret szempontjából? Talán jobban járunk, ha befelé tekintés helyett kívülről figyeljük önmagunkat? A szerző olvasmányos stílusban, érdekes példák és kísérletek segítségével mutatja be, hogy amit magunkról tudni vélünk, az gyakran bizony igen távol áll a valóságtól. A tudatos hozzáférés korlátainak megértése, határaink felismerése az első lépés a valódi önismeret felé."Noémi könyvei" 9.
: Robert M. Pirsig: Zen és a motorkerékpár ápolás művészete


15 éve sikerkönyv ez a mű Amerikában és világszerte. Egyetemisták, értelmiségiek „bibliája”, vezérlő kalauza, a legkülönfélébb irodalomkedvelők emlékezetes olvasmánya. Hirét és népszerűségét nem véletlenül hasonlitják Salinger Zabhegyezőjéhez, Kerouac Útonjához.
Se nem igazán regény, se nem igazán esszé. Hosszú és lenyűgöző elmélkedés az emberi civilizáció mai sorskérdéseiről – egy pikareszkkaland meséjébe ágyazva. A főszereplők motorkerékpáron vágnak neki Amerikának, hogy prérin és hegyeken át eljussanak a nyugati partra. Útközben sok mindent megtudunk technikáról és természetről, egyéniségről és tömeglélektanról, „klasszikus” és „romantikus” gondolkodásról, a bonyolult világ és bonyolult lélek egyoldalú szemlélésének és elemzésének veszélyeiről, valamint a könyv központi témájáról – a Minőségről.
Értékvizsgálati esszéregény tehát Pirsig műve, akárcsak Thoreau-nak az amerikai civilizáció múlt századi fordulópontján született Waldenje. Azzal a kor diktálta különbséggel, hogy Thoreau romantikus kivonulása a társadalomból ma már utópia: ma már egészen más feltételek közt kell az emberi személyiség épségét megőrizni; a technikai civilizáció megdönthetetlen tényrendszer, adott keret, amely csak az 'őrület' árán tagadható meg."Noémi könyvei" 8.
: George Simmel: A kacérság lélektana

A kacérságnak az igen és a nem ingatag játékát kell éreztetnie címzettjével, az elutasítást, ami az odaadás kerülőútja lehet, s az odaadást, amely mögött mint háttér és lehetőség, a visszavonás fenyegetése rejlik. Bármely végérvényes döntés végetvet a kacérságnak. A férfi pedig belemegy ebbe a játékba, s nem csak azért, mert nincs más választása, lévén vágya a nő kegyéhez láncolva. Gyakran mintha külön vonzaná és élvezetet okozna számára ez a megengedő - eltaszító bánásmód."Noémi könyvei" 7.:
Patricia Evans Szavakkal verve, Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

Mit tehetünk, ha a partnerünk (párkapcsolatban vagy munkahelyen!) unos-untalan szóbelileg bántalmaz: leszól, lekezel, megaláz? Egyáltalán: ha felismerjük, hogy egy párkapcsolat nemcsak tettleges, hanem szóbeli bántalmazással is tönkretehető?
Hogyan változtathat partnere szavakkal verő, egyszerre védekező és támadó magatartásán? Miként döntheti el, hogy kapcsolata még megmenthető-e, vagy már nem érdemes több energiát vesztegetnie rá? Ezekre a kérdésekre válaszol ez a könyv, melynek neves amerikai szerzője rendszerezi az olvasó számára a szóbeli hántások, a szavakkal való visszaélés lehetséges változatait, az ilyen problémákkal teli, ám megfelelő tudatossággal még életképessé tehető kapcsolatoktól a végképp menthetetlenekig. Mivel a bántalmazó párkapcsolatokban a fizikai erőszakot rendszerint szóbeli bántalmazás előzi meg, a rendszeres verbális erőszak észlelése különösen fontos a másik feletti uralkodásra hajlamos ember korai felismeréséhez. A megelőzésen túl a könyv gyakorlati ötleteket is ad a személyes biztonság kialakításához és - amennyiben ez lehetséges - a szóbeli erőszak eszközével élő partner magatartásának megváltoztatásához."Noémi könyvei" 6.: Louanne Brizendine: A női agy; A férfi agy


Miért kommunikálnak jobban és többet a nők, mint a férfiak? Miért emlékeznek sokkal tisztábban egy veszekedés részleteire? És vajon miért kötődnek jóval mélyebben a barátnőikhez, mint a férfiak a saját barátaikhoz? Ezekre, és még sok hasonló kérdésre kaphat választ Louann Brizendine forradalmian új szemléletű könyvéből. A szerző saját klinikai gyakorlata során megismert valódi élettörténetek (a kaliforniai egyetemen nők és tinilányok hormonális és kedélybetegségeire koncentráló szakrendelést indított 1994-ben) és a legújabb tudományos kutatások eredményei alapján mutatja be, hogyan is működik a női agy. Könnyed, olvasmányos stílusa és forradalmi eredményei a kritikusokat sem hagyták hidegen: máig élénk vita folyik méltatói és a kétkedők között. Egy dologban azonban mindannyian egyetértenek: a szerző szakértelme a témában kétségbevonhatatlan. Rengeteg hasznos információval és jó pár meglepő meglátással szolgál a női agy elemi, sejtszintű működéséről az élet különböző periódusaiban, és azokról az idegrendszeri folyamatokról, amelyek a nőt nővé teszik. Ez a könyv hasznos lehet mindenkinek, aki valaha is elgondolkodott azon, hogy miért különböznek annyira egymástól a nők és a férfiak, és szinte kihagyhatatlan olvasmány a nők, valamint a lányos szülők számára."Noémi könyvei" 5.:
Watzlawick, Paul, Beavin, Janet, Jackson, Don: Az emberi érintkezés  - Formák, zavarok, paradoxonok


Paul Watzlawick

Hihetetlen, hogy ez az írás több mint 40 éves. Mint ahogyan az is, hogy a teljes szöveg csak most vált magyarul hozzáférhetővé. Rá is emlékezik a kiadó ezzel a könyvvel, amely méltán ajánlható legelső olvasmányként mindazoknak, akik a segítői hivatást választják. Kevés tudományos alapmű olvasható ennyire könnyen és nyújt ennyi aha-élményt az olvasónak. Ám nemcsak egyszeri olvasás-élményről van szó – a szerzők gondolatai és levezetései ismeretében másképp hallgatunk a másikra és másként veszünk részt mindennapi érintkezéseinkben."Noémi könyvei" 4.:
Guy Kawasaki: ElbűvölésMitől lett fantasztikus világsiker a Macintosh? Miért vált ennyire vonzóvá? És vajon mi kell ahhoz, hogy saját termékeinket, szolgáltatásainkat mi is hasonló sikerrel tudjuk piacra dobni?

Guy Kawasaki hiteles és meggyőző történeteken keresztül mutatja be, hogy a sikerhez ma már nem elég a jó ötlet, a kiváló szakértelem és a befektetői bizalom. A versenyben ugyanis csak az győz, aki elsajátítja az elbűvölés művészetét, amely akaratlanul is megváltoztatja mások érzéseit, gondolkodásmódját, de még a tetteit is. Hatására az ellenségeskedés átcsap udvariasságba, az udvariasság kedvességbe, a szkeptikusokból és cinikusokból pedig hívők lesznek. Ezernyi kipróbált és jól bevált módszer létezik arra, hogyan tömjük tele a zsebünket még több pénzzel. Guy szerint azonban az elbűvölés egészen más rugóra jár: az elbűvöléssel nem az a célunk, hogy rászedjünk másokat és azonnal busás haszonra tegyünk szert, hanem, hogy jó érzéseket váltsunk ki. Az emberek ugyanis nehezebben változnak és változtatnak, mint gondolnánk. Mindegy, mivel akarjuk jobbá tenni a világot, a világ nem fog bekopogni hozzánk. Sőt minél zseniálisabb a termékünk és szolgáltatásunk, annál nehezebb lesz elfogadtatni, mert éppen attól fantasztikusak, hogy nagyon különböznek attól, amit az emberek már megszoktak és elfogadtak. Ilyenkor segít az elbűvölés Kawasaki-féle eszköztára, amelyből könnyen elsajátítható: hogyan válhatunk elbűvölőkké?; hogyan vezessük be elbűvölő termékeinket és szolgáltatásainkat?; hogyan győzzük le az ellenállást?; hogyan tartsuk fenn a rajongást?; hogyan alkalmazzunk behatoló és vonzó eszközöket?; hogyan bűvöljük el alkalmazottainkat vagy éppen főnökünket?; hogyan álljunk ellen a megtévesztő elbűvölésnek?


 

"Noémi könyvei" 3.: Mark Mieras: Többet ésszel

Hogyan működik az agy? Hogyan rendezi egységes világgá tapasztalatainkat? Hol rejtőzik a tudat? Mely agyterületek felelősek a különböző érzésekért, gondolatokért, késztetésekért, vágyakért? Az agy működésével legtöbbször még mindig csak a szellemi teljesítmény vagy az IQ szint függvényében szokás foglalkozni. Mark Mieras azonban nem áll meg ezen a ponton: felhívja a figyelmünket, hogy agyműködésünk az életünk szinte minden területére kihat. Magyarázatot ad többek között az olyan fennkölt érzelmekre, mint a szerelem, az ambíció, az élvezet vagy a boldogság, illetve az olyan bosszantó dolgokra, mint a túlsúly, az időeltolódáshoz való alkalmazkodás, a feledékenység vagy a premenstruális szindróma. Megismerteti velünk a különböző életszakaszokban, például a gyerek-, a serdülő- és az öregkorban végbemenő agyi változásokat. Ebben a könyvben minden elképzelhető dologról szó esik és még annál is többről. Az Többet ésszel mindenkiben felébreszti és ébren is tartja- az agykutatás iránti kíváncsiságot. Akinek van egy csöppnyi esze, elolvassa!


 

"Noémi könyvei" 2.: Daniel M. Wegner: A tudatos akarat illúziója

Daniel M. Wegner
Harvard University

Amikor teszünk valamit, vajon tudatos okozásról beszélhetünk vagy tetteink pusztán megtörténnek velünk? Az akarat kognitív pszichológiáját évtizedek óta kutató Dániel M. Wegner könyvének az a célja, hogy a tudatos akaratot a pszichológiai vizsgálódás perspektívájába helyezze. Szemügyre veszi tehát azokat a feltételeket, amelyek az akarat élményének illúzióját befolyásolják - olyan eseteket, amikor az emberek úgy érzik, akarattal cselekszenek valamit, amit valójában meg sem tesznek, vagy amikor úgy érzik, nem állt szándékukban egy cselekedet, amelyet ténylegesen végrehajtottak. Vizsgálja a tudatos akaratot különböző helyzetekben: hipnózis, "beszélő tábla", automatikus írás és segített kommunikáció. Ugyancsak vizsgál olyan szokatlan jelenségeket, mint amikor valakit szellem száll meg, vagy azt a pszichológiai rendellenességet, amikor valakinek egymástól különvált személyiségei vannak, vagy amikor transzállapotot közvetít - igyekszik ezekkel megragadni az akarat élményének szélsőséges átalakulásait.

E jelenségeket tanulmányozva azt kell megértenünk, miként lehetséges, hogy a tudatos akarat esetleg csupán illúzió, olyan érzés, amely felbukkan vagy tovatűnik, függetlenül attól, hogy bármiféle ok-okozati viszony állna fönn gondolataink és tetteink között.


 

"Noémi könyvei" 1.: Roger C. Schank: Dinamikus emlékezetMilyen a jó tanár, mikor hatékony a pedagógus? Ki a jó tanácsadó? Hogyan történik a szakértői ismeretek átadása felnőttkorban?
Mit kezdjünk az emlékekkel mint a tanulás legfőbb motorjaival vagy fékjeivel?

Roger C. Schank a számítástudomány, az oktatás és a pszichológia John Evans-professzora, a Northwestern Egyetem Tanulástudományi Intézetének igazgatója. Roger Schank, a mesterséges intelligencia úttörő kutatója korábbi műveiben a számítógépek tanulásával foglalkozott, amelyhez az emberi tanulás elméleteit használta fel. Ebben a könyvben a számítógépek tanulásának problémáiból kiindulva végleg az emberi tanulás kérdései felé fordul. "Amikor feltűnt, hogy a programjaink soha nem unatkoznak, aggódni kezdtem" - írja intelligensnek tartott gépeiről. Az emberek unják az ismétlődő feladatokat, mert fel tudják idézni a korábban tanultakat. Az intelligens viselkedéshez emlékezetre van szükség. Tanulunk hibáinkból, mert képesek vagyunk felidézni korábbi tévedéseinket. Amint rájöttünk tévedésünk okára, átalakítjuk a "hibás" emlékezeti struktúrát. Tudásrendszerünk folytonos megújulását nevezzük dinamikus emlékezetnek. A Dinamikus emlékezet egy kiváló tudós és egy nagyszerű pedagógus műve - hétköznapi esetek segítségével mutatja be, hogyan működik az emberi emlékezet és megértés. Szellemes példák magyarázzák az emlékek indexelését, az esetalapú gondolkodást, valamint a"forgatókönyv" és a"nem tudatos tudás" fogalmát. A könyv a szerző korábbi emlékezetelméletének továbbgondolása, és kicsit több is annál - a tanulás kérdései a tanítás kérdéseihez vezetnek.  Schanket a történetekre való emlékezés mechanizmusa érdekli - nem feledkezik meg arról sem, hogy az emlékezés társas jelenség és a kultúra fontos közvetítője.

Az iLoveSchool párkapcsolati, válási és üzleti menedzsment tanácsadója:
Csintó Edit
akkreditált life
és business coach >>


Tóth Éva
Consigliere, és Coach krízis
Info: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Fekete Gertrud
Jószolgálati coach,
szomaesztétika coach
szakértő
Info: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Feliratkozás hírlevélre

Ki olvas minket

Oldalainkat 7 vendég böngészi

Utolsó fórum hozzászólások

 • Integessen szépen Extremisztánból (2013. március 08., péntek)
  Kedves Bernadett, amikor szerelmesek vagyunk, a fellegekben járunk, hívjuk ez...
 • Megtartsam őt (2013. március 08., péntek)
  A hallgatói levelet élesítette: Abaházy Noémi Elnézést kérek hogy lev...
 • A végének márpedig nincs vége (2013. február 28., csütörtök)
  Kedves Csilla, nézze csak meg ezt a videót: www.youtube.com/watch?v=k8AkjWQ3P...
 • Vége? (2013. február 28., csütörtök)
  Aki az olvasói levelet megjelentette: Abaházy Noémi Köszönöm válaszát...
 • Szép mese a szerelem mítoszáról (2013. február 27., szerda)
  Kedves Levélíró, "Ha mást szeret! Az a legrosszabb! Azt nem lehet kibírn...
 • Engedjem, hagy menjen? (2013. február 27., szerda)
  A Levélíró online kérdésének megjelenését engedélyezte: Abaházy Noémi...
 • Varázsló (2013. február 21., csütörtök)
  Na jó, de hogyan? "Gondold, hogy most olyan állapotban vagy, mint a már fe...
 • Napi mentál kisfröccs 53. - Szívet cserélj ne égboltot (2013. február 20., szerda)
  "Azt hiszed, veled történt meg egyedül, és csodálkozol rajta, mint valami s...
 • Hűtlen látomás (2013. február 13., szerda)
  Kedves Katus, a rovartípusú kommunikáció hasonlít ahhoz, ahogy például a...
 • Nem hiszem (2013. február 13., szerda)
  Az olvasói kérdést élesítette: Abahází Noémi Tisztelt Kollárné Dér...
 • Florida-vita (2013. február 12., kedd)
  Lényeg mindig a részletekben rejlik: hogyan? Hogyan tanuljuk meg a hajótöré...
 • Napi mentál kisfröccs 52. - A hajótörés művészete (2013. február 07., csütörtök)
  Ha nem vagy kész arra, hogy változtass az életeden, egy coach sem segíthet r...