COACH KÉPZÉS, tanácsadás, terápia, mediáció és coaching: Dr. Kollárné Déri Kriszti, 06 (70) 631-33-11, kriszti.deri@gmail.com, skype: deri.kriszti, 06 (70) 631-33-11, iLoveSchool!

Dr. Kollárné Déri Kriszti hivatalosan is angyal lett

 

Dr. Kollárné Déri Kriszti Havas Henrik "Henrik angyalai" című műsorában Csisztu Zsuzsával és Csézyvel közösen hivatalosan is angyal lett.

Sztárok és sztár iskola - Csengeri Attila ajánlja

a LIFE & BUSINESS DESIGN INTÉZET Dr. Kollár Iskoláját

“Nagy szeretettel ajánlom az iskolát mindenkinek, aki fejleszteni akarja saját magát, vállalkozását és környezetét!”

Csengeri Attila

színész, musical és operett énekes

Sztárok és sztár iskola - Gyulai Júlia Európa-bajnok ajánlja

a LIFE & BUSINESS DESIGN INTÉZET Dr. Kollár Iskoláját

“Hiszek az iskolátok hatékonyságában, szeretettel ajánlom  mindenkinek!”

Gyulai Júlia, Európa-bajnok táncos-koreográfus

(A fiatal tehetség, aki dolgozott Brad Pitt-el)Sztár képzők és sztár iskolák - a beregszászi főiskola ajánlja


A beregszászi főiskola stratégiai partnerséget kötött 2013-ban a Dr. Kollár Iskolával.

A II. Rákóczi Ferenc Főiskola ajánlja a Dr. Kollár Iskola képzéseit.

 Sztár képzők és sztár iskolák - a PÉCSI EGYETEM ajánlja


A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara ajánlja a Dr. Kollár Iskola képzéseit, melynek sikeres teljesítéséről közös tanúsítványt állítanak ki 2014-től.

 Sztár tudósok és sztár coachok - PhD Dr. Tőzsér János ajánlja


"A filozófia a kritikai gondolkodás legjobb tanítómestere. Hidd el, szükséged van rá!"

PhD Dr. Tőzsér János filozófus, egyetemi docens, a Kaposvári Egyetem tanára, a Doktori Tanács tagja, több hazai és nemzetközi tudományos cikk, valamint könyv szerzője


Sztárok és sztár coachok - Baranyai Annamária ajánlja


"Nagyon hálás vagyok, hogy sikerült megismernem a módszert, amivel dolgoztok. Csak ajánlani tudom mindenkinek!"


Baranyai Annamária, színész-énekesnő


Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical énekverseny női szóló kategória 1. helyezettje


Sztárok és sztár coachok - Dr. Szabó Tünde ajánlja

"A Kollár Coaching Iskola nagy segítségemre volt, hogy a mediáció szakmai hátterét teljeskörűen megismerhessem és a gyakorlatok során elsajátíthassam. Vezető tanáraink, Krisztina és József minden tudásukkal azon voltak, hogy képességeinkhez mérten sajátos feladatokkal segítsenek bennünket a tudás megszerzéséhez. Az oktatás során magasszintű tematika alapján haladtunk, mint hallgató minden nap kihívásokkal teli élményekkel és tudással gazdagodtam, amelyet ezúton is köszönök!"

Dr. Szabó Tünde, úszó olimpikon (ezüstérmek: EB, VB, Olimpia), a  Magyar Úszó Szövetség főtitkára

Sztárok és sztár coachok - Keresztes Ildikó ajánlja

"Örvendek, hogy megismertem Dr.Kollárné Déri Krisztinát és Dr.Kollár Józsefet. Felkeltette az érdeklődésemet a módszer amivel dolgoznak, folytatni szeretném. Ajánlom szeretettel mindenkinek"


Keresztes Ildikó énekesnő
1997 Az év musical énekesnője-eMeRTon díj, 1999 Az év énekesnője-eMeRTon díj, 2001 ARTISJUS díj-musical kategória, 2002 Arany Zsiráf-díj-jelölés – Az év hazai rock albuma (Nekem más kell), 2006 VOX-CAR díj-legjobb filmbetét dalért a „Csak szex és más semmi” című filmben., 2011 Fonogram- díj-jelölés – Az év hazai klasszikus pop-rock albuma

Sztárok és sztár coachok - Mahó Andrea ajánlja

"Nagyon örvendek, hogy kapcsolatba kerültem két fantasztikus emberrel: Dr. Kollárné Déri Krisztinával és Dr. Kollár Józseffel, akik által megismertem a coach fontosságát és mindenkinek szeretettel ajánlom."

Mahó Andrea, eMeRTon és Artisjus díjas, színésznő, énekesnő,
Sir Andrew Lloyd Webber magyar kedvenc női előadóművésze

Sztárok és sztár coachok - Katus Attila ajánlja

"Örülök, hogy megismerhettem az Iskola vezetőit és képzését, akiknek segítségével új, egészségtudatos személetek születnek.. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki nyitott az új dolgokra, a változásokra és a hosszútávú megoldásokra!"


Katus Attila, hatszoros világ- és kétszeres Európa aerobic bajnok, életmód szakértő, Trainer of the Year 2010 ELITE - Az év Edzője, a Magyar Torna Szövetség által Az elmúlt 125 év legeredményesebb versenyzője aerobik szakágban
, a Pécsi Sasok aerobik formáció egykori tagja, a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Kar óraadó tanára


Sztárok és sztár coachok - Balogh Emese ajánlja

"Krisztinek és Józsefnek küldöm szeretettel a szívből jövő ajánlásomat: Az ontológiai coaching megtanít arra, hogy előbb önmagunk, majd másoknak segítve utat találjunk a lét egyetemes horizontja irányába. Ebben az iskolában képessé váltam más dimenziókból szemlélni önmagamat, másokat, önmagam és mások környezetének, kapcsolatainak összességét. Szeretettel ajánlom Mindenkinek, aki kitörni vágyik a sablonok világából."

Balogh Emese, vezető ásványvízgyártó tulajdonosnője, a Cafe Archibald Tudásközpont alapítója és tulajdonosa, mester coach

Sztárok és sztár coachok - Kiss Lenke ajánlja

"Szeretettel ajánlom ezt a minőségi oktatást mindenkinek! Óriási szükség van rátok... csak ajánlani tudom mindenkinek!"

Kiss Lenke, Magyarország legendás női kosárlabdázó ikonja
Egyedülálló, fantasztikus eredményei: 328-szoros válogatott, Eb-bronzérmes, 4-szeres magyar bajnok, Európa-válogatott, 4-szeres "Év játékosa" A mezőnyből és palánk alól is rendkívül ponterős, domináns center, olimpiai gólkirály! A Halhatatlan Klub tagja

Sztárok és sztár coachok - Nagy Sándor ajánlja

"Örültem, hogy megismerhettem a Dr. Kollár Iskola alapítóit, munkájukat!
Fontosnak tartom a kreativitást és hogy a nagy, világmegváltó gondolatok előtt magunkkal legyünk először tisztában. Jó és rossz tulajdonságainkkal egyaránt, mert csak így láthatjuk az Életet és másokat is tisztán, ítélkezés mentesen!
Hiszen a Jóisten hasonlatosságára  mindannyian teremtők vagyunk, rajtunk is áll, hogy milyen lesz ez az Utazás!
Ajánlom őket szeretettel mindenkinek! :)"

Nagy Sándor
Súgó Csiga és Soós Imre-díjas színész, énekes, a Madách Színház oszlopos és kiemelkedő tagja

Közszereplők és sztár coachok - Lengyel Szilvia ajánlja

"Az ontológiai coaching eszköztárának segítségével nem a problémákban süllyedünk el, hanem az elképzelhető és elfogadható, alkalmas megoldások fényében és akarásában tudunk túllépni rajtuk. Erre lenne szüksége mindenkinek! Kriszti és József az ehhez vezető utat mutatja meg kiválóan."

 

Lengyel Szilvia, országgyűlési képviselő


Sztárok és sztár coachok - Koós Réka ajánlja

"Régóta tervezgettem, hogy megismerkedek a Life Coaching-gal. Egy új és izgalmas világba csöppentem és kíváncsian várom, mi sül ki belőle. Kacérkodom a gondolattal, hogy a tanfolyamot is elvégzem nálatok!"
Köszönettel és üdvözlettel:

Koós Réka
Junior Lyra díjas színésznő, énekesnő

Útkövetés: Címlap

Friss hírek (utolsó 20 bejegyzés)

Válogatás cikkeinkből

Népszerű (első 50+ ranglista)

Nagyon népszerű írásaink 12.: Karácsonyi jótanács: eszköz legyek vagy műalkotás?

IWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebookBlogter.huMyspace bookmarkNetlog bookmark

"Nagyon népszerű írásaink" sorozat cikkei:

1. Irodalmi alkotásokból is tanulhatsz életstratégiát
2. "Örömmérő", avagy a humántanácsadás eredményességi tesztje
3. Tananyag az Élet Iskolájában
4. Coaching és mediáció: híd a generációk között
5. Coachok és mediátorok a Harcosok klubjában
6. Hiányzik a design-szemlélet a hazai humántanácsadói szakmából
7. Hogyan legyünk "világbajnokok"?
8. Melyik coachnál van a bölcsek köve?
9. A hetedik napon "pihenhetsz"
10. Le vagyunk maradva a mediációs kultúra terén
11. Karácsonyi önismeret
12. Karácsonyi jótanács: eszköz legyek vagy műalkotás?
13. Kell-e nekünk humántanácsadó: coach vagy mediátor?
14. Büntető és hatósági ügyekben is alkalmazható a mediációKarácsonyi jótanács: eszköz legyek vagy műalkotás?

(eredeti cím: A mediátor karácsony ajándéka: a "gyenge ontológia", megjelent: 2011.12. 22)

Kapcsolódó beszélgetésünk: Kell-e nekünk önismeret?

A humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM szakmai közösségének új cikkében arra keressük a választ, miért van szükség a segítő tevékenységre, vitában mediátorra és elakadásokban coachra. Mivel tud többet egy mediátor vagy egy coach, mint mi magunk saját magunkról és a lehetőségeinkről. Mit ajánl az ünnepekre a tanácsadó.

A humántanácsadás a válság jellegétől függően jelenthet fejlesztő tevékenységet (pl. vezetői kompetenciák fejlesztése, életvezetési tanácsadás, karriertervezés, stb.), konfliktuskezelést, vitarendezést, egyezségközvetítést, permegelőzést, vagy peren kívüli egyezségkötést. Számunkra, cselekvésközpontú (ontológiai) coachoknak és mediátoroknak jóval többet fejez ki mindezeknél: a vonzó víziók kialakításának művészetét. A látomások nemcsak a romboló válsághangulat lecseréléséhez erőt adó jövőképek, célok, tervek megfogalmazásához és megvalósításához kellenek. Ha hiányzik a mediátor mediációra "csábító ajánlata", a mediáció folyamata igen könnyen megakad, sőt meghiúsul, rosszabb esetben el sem kezdődik.

Honnan tudom, hogy szükségem van humántanácsadóra, coachra vagy mediátorra? /Dr. Kollárné Déri Kriszti, senior-fokozatú coach és mediátor-kiképző tréner, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek /

A hétköznapi ember számára (kizárólag józan észre alapozó mindennapi gondolkodásban) a tudomány, a művészet és a valóság észlelésének legtöbb verziója eltér attól az ismerős, otthonos világtól, amelyet a tudománynak, a művészetnek, illetve saját túlélési gyakorlatainak törmelékeiből tákolt össze. Gyakran ezt a tákolmányt nevezik valóságnak, és aki ebben a realitásban otthonosan mozog, azt két lábbal a földön álló, gyakorlati embernek. Az ilyen hevenyészetten összedobált világmagyarázat nem más, mint maga a nagybetűs Bullshit. Vagyis az "utca embere" nagyon is ingoványos talajon jár, amikor határozott léptekkel, vagy gázpedálra nőtt lábbal halad (hiper)racionálisnak tűnő, huszonegyedik századi céljai felé.

A művészet a fikció birodalma, a tudomány pedig a mérhető valóság megismerésének eszköze. A fikció- és a valóság-törmelékek világa pusztán bullshit-realitás. Szükségképpen gyakori elakadásokhoz, emiatt kudarcra, tévútra, értelmetlen bolyongáshoz vezet.

A tanácsadó, coach vagy mediátor azért kell, mert ő különbséget tud tenni az elakadásban lévő, esetleg vitában őrlődő személy(ek) szubjektív érzékelése, véleménye és az objektív valóság között. /Dr. Kollár József, senior-fokozatú coach és mediátor-kiképző tanár, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek /

Arra a kérdésre, hogy egy kitalált és egy valóságos történet között mi a különbség, a széles körben elfogadott válasz az, hogy a fikcionális történet elbeszélője képzeletbeli szereplőkkel, helyekkel, eseményekkel dolgozik. A fikcióban létrehívott személyeket, helyzeteket, eseményeket átfogó vízió, más néven világleírás (ontológia) fogja keretbe. Shakespeare Hamlet című darabjának olvasása alapján igaz módon állíthatjuk Opheliáról, hogy szerelmes volt Hamletbe, és szenvedett miatta, miközben világosan tudjuk, hogy ilyen ember a valóságban nem létezik.

Vagyis Ophelia nem valóságos személy, nem lehet találkozni vele, megvigasztalni, megmenteni, elcsábítani Hamlettől stb. Ellenben Ophelia fikcionálisan létezik, pontosan úgy, ahogy Shakespeare megírta. Az "Ophelia" név egyetlen valóságos személyt sem jelöl szó szerint, viszont metaforikusan minden reménytelen szerelmesre illik, aki majdnem vagy igazából belehalt bánatába. Ophelia, szemben a változó valóságos személyekkel, örökre olyan marad, amilyen a Hamlet című darabban volt. Ahányszor elolvassák, mindig pontosan azonos szereplőkkel, helyekkel és eseményekkel szembesülnek az éppeni befogadók. A különféle lehetséges értelmezések ellenére a megértés, felfogás szintjén mindig azonos marad önmagával, vagyis nem változik.

Az "utca emberének" törmelékekből létrehozott valóságával szembe áll a tudomány által megragadott realitás, ami gyakran illúzióromboló, ezért belátjuk, sok esetben nem túl népszerű. (Ezért virágoznak a népies lélekgyógymódok, a homályos megoldásokat kínáló, vagy éppen a nagy igazságokat bemondó, önjelölt gyógyítók piaca.)

"Szerencsére" száraz és bonyolult ahhoz, hogy veszélyeztesse a bullshit-valóságot. Nem köti le úgy a figyelmet, mint az egyszerű és nagyszerű válaszok olcsó, de mutatós termék-kavalkádja.
A bullshit-realitással szemben álló valóság nem más, mint az, amit az összes szakértő tudása alkot, képvisel, reprezentál. A tudomány és a fikció (pl. egy szöveg, szövegrész, film, filmrészlet, videoklip) is egy objektív valóság. Ennek segítségével ki tudunk lépni a saját szubjektivitásunkból.

Egészen könnyen belátható tehát, hogy a személyközi kapcsolatokban jelentkező válságok megoldásában is a tudomány és a megkonstruált fikció objektivitását kínáló szakemberre van szükség, azaz mediátorra.

Én miért nem lehetek a saját ügyemben, saját magam számára alkalmas coach vagy mediátor? /Kirnbauer Andrea, life coach és mediátor, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek /

A különféle pszichológiai iskolák szakértői arra kivétel nélkül rájöttek, az utca emberének arra a kérdésére, hogy "Ki vagyok én?" nem adható olyan kendőzetlen és egzakt válasz, mint arra, hogy mi a vörösbegy. Miért nem? Azért mert a kérdést feltevő Én a mai felfogás szerint inkább tekinthető a tudattalan rendszer szóvivőjének, mint irányítójának. Vagyis érdeklődése nem őszinte: egyáltalán nem vágyik arra, hogy "ábrándjai felhőit" vagyis bullshit-realitását szétlőjék a tudomány rakétáival.
Nézzünk egy konkrét példát! Sokan közülünk nem tudják megkülönböztetni a szilfát a bükktől, vagy az aluminiumot a molibdéntől. Ha számunkra fontos a különbségtétel, akkor nincs más lehetőség, mint szakemberhez fordulni. Az "utca embere" egyetlen jó ismérvvel sem rendelkezik a madarak megkülönbözetését illetően, míg egy madárszakértő számára megalázón könnyű feladat megkülönböztetni a vörösbegyet a bölömbikától. A szakértő számára mást jelent a "vörösbegy" szó, mint számunkra, akik csak azt tudjuk róla, hogy madár és vélhetően vörös a begye. A szakértők tehát máshogy használják ezt a szót. A szakértők szakértői szóhasználatuk révén ragadják meg a valóságot.

Én vagyok a legjobb szakértője az életemnek! Hogyan segíthetne nekem egy idegen? /Izingné Lois Márta családi mediátor, life coach, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek /

A bullshit-realitás sajátossága ugyanis az, hogy minden információt magába szív, és (akár egy fekete lyuk a fényt) nem engedi ki magából. Válsághelyzetben sokszor nem látunk tovább az orrunknál. Könnyen előadódhat az is, hogy egyébként mediátor végzettségű személy is mediátor közvetítésére szorul magánemberként. Ha a focibíró beáll játszani, többé nem rendelkezik ugyanazokkal a kompetenciákkal (adottságokkal), amikkel korábban: elveszítette a felhatalmazását a bíráskodásra, nem látja már be a pályát, stb. Nem szégyen tanácsot és útmutatót kérni, sőt! Ez az önmagát kontrolláló, kontrollálni tudó, felnőtt ember magatartása.

A bullshit-valóság egyébként nem szükségképpen működésképtelen, akkor van a baj, amikor különféle okokból változtatni kell rajta. Szakmai ismeretek, tudás nélkül légüres térben mozgunk, szakszerű munka helyett olcsó fusival kell megelégednünk.

Mit nyerek, ha segít nekem egy coach vagy mediátor? /Menkó Mariann mediátor végzettséggel is rendlekező coach, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek /

Egy valóban jól képzett mediátor a nyűgös problémamegoldásból az élet "szent" terébe repít egy "szent" időre.
Nagyon sok embernek a fentiekhez hasonlóan "szent" szó hallatán is borsózni kezd a háta. A "szentfazék, "szenteskedik" kifejezések jól példázzák azt, hogy korunk embere hogyan viszonyul azokhoz a szavakhoz, melyek számára egy elavult, idegen, a racionális viselkedéshez nehezen vagy egyáltalán nem illeszthető világból származnak. A papoktól megszabadulva bizonygatják, hogy velük minden rendben, csak kicsit idegesek, kicsi időnként elválnak, majd kicsit újra nősülnek és így tovább. A papoktól és pártitkároktól látszólag megszabadult kelet-európai kapitalizmus (pontosabban piacgazdaság) tudástermelő, életfogytig tanuló posztmodern hősei kamaszkoruk legszebb nyarát szeretnék évről-évre átélni, vagyis végleg megszabadulni a vallás- és a szocialista erkölcs utolsó maradványaitól is.

Semmi sem szent, minden mehet, ami hatékonyan segíti az érvényesülést, az előrejutást. Az ipari társadalom fokozatosan deszakralizálja a teret. Az élet homogén terében bármilyen irányba elindulhatunk, egyetlen érték van mindenütt: a siker. Mindenki frusztrált, aki nem menedzser, sportoló, bankár vagy popzenész, vagyis az ország. Szerencsére a fent leírtak karikatúraszerűen mutatják be a valóságot, a digitális kép azért ennél árnyaltabb.

Mindenki a "szentbe" vágyik. Ki így, ki úgy: néhányan Kiskegyedet olvasnak, mások ValóVilágot néznek, persze jócskán van, aki mindezek elől Prousthoz és egy mediátorhoz menekül.

Együttműködés vagy autonómia? Hogy előzzem meg és kezeljem a személyes konfliktusokat? /Dr. Kurucz Attila KKV-szakértő, gazdasági mediátor, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek /

Ha ténylegesen létezne profán (vagyis a vallásos vagy kvázi-vallásos élmények átélésre teljesen képtelen ember), akkor ebben a profán, hétköznapi, szürke térben és időben a szemlélő számára a tér valóban abszolút homogén lenne, mindenféle kitüntettet rész nélkül, nem találna benne centrumot, valamiféle szilárd pontot, amire építhetné az életét szimbolizáló házát.
A profán tér homogenitásában nem lehetne "valódi" életet élni. Valójában, ezzel a fajta a homogén "sikertérrel" szemben, életünk terei nem egyneműek, minőségileg eltérő jegyeket mutatnak. Igenis léteznek (létezzenek!) kitüntetett helyek, olyan térrészek amelyek "szentek". A családi ebédlőasztal körül, a hálószobában, a táskánk zsebeiben?

A középpont, a centrum, a "szent tér" létrehozása a teremtéshez hasonló cselekvés. Mindez nem csupán a vallásos emberekre jellemző, hanem mindannyiunkra. Vagyis bármennyire is idegenül hangzik a nem vallásos emberek profán élettereit is "szent" terek emelik ki a káoszból és teszik élhetővé. Nemcsak a vidéken élőkét, akik gyakran saját kezükkel építették fel lakóhelyüket, hanem a nagyvárosi polgárokét is, aki számára szintén fontos a lakásuk, melyek "szent" terekként funkcionálnak.

Az információs társadalom a "szent" és a profán szintézisének (kapcsolatának, együttélésének) új módjait keresi. Erre, vagyis a vita elmélyítése helyett a válság, azaz a miénktől eltérő szempontok kezelésére az ontológiai alapú mediáció a holonikus rendszerek elméletét ajánlja.

Hogy lássak túl a saját szempontjaimon és érdekeimen? /Bakos Andrea life és business coach, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek /

A holon kifejezés egy összetett fogalom: holosz, az egész és on, a rész egységét fejezi ki. Az élő rendszerek többségére mint holonokra tekinthetünk.

"Az ember nem sziget-, az ember-holon, Janus arcú entitás, aki befelé önálló, egyedi egész, külső vonatkozásaiban pedig függő, alárendelt rész" (Koestler 2000.;79).

Az efféle rendszerekben a rész és egész világosan elkülöníthető egymástól, de nem abszolút értelemben. Az egész mindig egy nagyobb teljesség része, míg a rész egy kisebb egésze. A részt általában töredéknek tekintjük, az egészet pedig teljességnek. A holon terminus bevezetése révén Koestler azt üzeni, hogy a részek és egészek abszolút értelemben nem különíthetők el egymástól, köztes struktúrák: egy növekvő bonyolultságú rendszer egymásra épülő szintjei. A szisztéma alsóbb emeletéről nézve egészek, egy felsőbbről tekintve pedig részek. A holon a két arcú római istenre, Janusra hasonlít: a lefelé tekintő arc az autonóm főnöké, a felfelé néző pedig az alárendelt szolgáé.
Egy holon a rendszer alsóbb emeletéről nézve egészként, egy felsőbbről tekintve részként funkcionál.

A holonikus rendszerek, ahogyan a család, párkapcsolat, bármiféle közösség, így a munkahelyi szerveződések is) kizárólag az önérvényesítés és a kooperáció kényes egyensúlyát megtalálva működnek sikeresen.

Nagy kérdés, hogy a torzító szemüvegünkön keresztül képesek vagyunk-e a velünk kapcsolatban álló, de tőlünk független, önálló igényekkel és elvárásokkal bíró rendszereket feltérképezni és megérteni. A vita hevében, a konfliktus kellemetlen hangulatában ennek a hatalmas és lehetetlennek tűnő feladatnak ez ellátására rendszerint csak egy pártatlan, erre kiképzett szakember, mediátor alkalmas.

Mit üzen a holonikus rendszerszemlélet a mindennapokra? /Rónai Györgyi mediátor kiképzésben részesült life és business coach, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek /

A holonok működését egyfelől rögzített szabályok, másfelől a külvilágtól kapott visszajelzések (feedback) irányítják. A visszacsatolásos irányítás csupán a rögzített szabályok közötti keretekben valósulhat meg. Arra szolgál, hogy az adott folyamat minden fázisáról informálja a rendszert: mikor kell nagyobb erőfeszítést kifejteni vagy éppen visszafogni a működés intenzitását, esetleg időlegesen teljesen leállni. A "környezet" kifejezést nagyon tág értelemben használjuk. Amikor például autót vezetek, akkor jobb lábam környezete a gázpedál, balé pedig a kuplung. A gázpedál ellenállása az úgynevezett taktilis feedback (visszajelzés), mely lehetővé teszi, hogy meghatározott sebességgel haladjak célom felé. A kuplung egy másik láthatatlan környezet, amely a sebességváltó működtetését teszi lehetővé.

A kezemben tartott kormánykerék az autó irányításának szervomechanizmusa. Szemem elé táruló látvány (mely a vezetés általános stratégiájának meghatározója) a lábam és kezem számára adott környezetnél jóval tágasabb. Személyként (mint hierarchikus rendszer) különféle környezetek hierachiájába ágyazottan, feedbackek hierarchiájában létezem. Ezen elképzelés azzal az előnnyel jár, hogy végtelen számú környezeti hierarchiát adhatunk meg. Emlékeink, jövőre irányuló terveink, döntéseink jó részét elképzelt környezetekből származó feedbackek (jelzések, válaszok) vezérlik. A valóságos és a képzeltbeli környezett közötti különbség csupán fokozati, attól függ, hogy a rendszer mely szintjén valósul meg a visszacsatolás.

A holonikus szemlélet azért kiválóan alkalmas a konfliktuskezelésre, mert egyszerre és egyidőben, de struktúráltan látja a segítséget kérő személyt és környezetét. A mediáció keretein belül nem létezik olyan megoldás, amelyet csak az egyik fél fogad el, így a garantálhatja mediátor a kialakult egyezség tartósságát.

Mit jelentenek a holonikus rendszerek a gyakorlatban, hogyan használjuk ezt a modellt a probléma-megoldásban? /Oláhné Fehér Anna, mediátor képesítéssel rendelekező mester coach, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek /

Egy szuper-holon több holon együtteseként alakul ki. A "szent" terek és "szent" idők tekinthetők egy szuper-holonnak, míg a porfán terek és profán idők egy másiknak. Amikor a holonok szuper-holonná egyesülnek, akkor új entitás jön létre: saját szabálykészlettel és stratégiával, önálló célokkal. Az információs társadalom lakói olyan összetett rendszerek (multi-holonok), amelyek abban a furcsa szituációban találhatják magukat, hogy két szuper-holon részeként akár egymásnak ellentmondó szabályoknak kell egyszerre alávetniük magukat (pl. hogyan feleljek meg a munkahelyem elvárásainak és szakítsak egyidejűleg több időt a családomra, vagy: hogyan legyek jó apja a gyerekeimnek az elvált családom vonatkozásában és milyen módon álljak helyt az új családomban?).

Minden esetben arra törekszünk, hogy beazonosítsuk, a vitában őrlődő személy(ek) milyen holonikus rendszerek tagjai, mi jellemzi ezeket a holonokat egyenként (milyen szabályok mentén működtetik, milyen előfeltételezések formálják a benne folyó életet, milyen további részek, alrendszerek alkotják, azaz kik a tagjai). Azt is vizsgáljuk, hogy a személy a holonikus rendszerének elvárásai szerint viselkedik-e, vagy sem.

Előfordulhat az is, hogy valaki kiválóan teljesít az élete egy-egy területén (munka, család, tanulmányok, sport, szabadidő), de a már jól bevált viselkedését megpróbálja a többi holonikus alrendszerében is erőltetni. Nem veszi észre, hogy az új életterületei más viselkedést igényelnének. Esetleg hiányos a viselkedési repertoárja, így mintákat kell mutatnunk számára.
Mediáció a tanítva tanulás művészete.

Ad-e tanácsot a coach vagy mediátor? /Csere István mediátor képzettséggel rendelkező coach, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek/

Konkrét tanácsot soha. Utakat jelöl ki, ami jóval több egy lehetetlennek tűnő megoldás erőltetésén. "Úgy érzem magam, mintha eltévedtem volna és valakitől megérdeklődném a hazafelé vezető utat. Azt mondja, majd ő elvezet, és elindul velem egy szép, sima úton. Egyszerre csak véget ér az út. S ekkor így szól: "Most már nem kell egyebet tenned, csak megtalálnod az innen haza vezető utat". (Ludwig Wittgenstein)
Megmutatjuk azt is, hogy azok a személyek, akikkel kooperálni szeretne, milyen tulajdonsággal bíró holonok. Mik a különbségek és mik az erősségek az övével szemben. Hogyan használhatja fel az eltérő struktúrák adottságait a saját boldogulására, hiányos, vagy hiányzó kompetenciáinak (készségeinek, képességeinek, tudásának) kiegészítésére.

Az eredményes együttműködés érdekében miképpen célszerű ajánlatot megfogalmazni ahhoz, hogy a másik fél észrevegye, meghallja és el is fogadja azokat, más szóval, hogyan kell "ontológiába csomagolni" a kéréseket és a felajánlásokat.

A coaching illetve a mediáció nevű holon működése /Simó Tibor mester mediátor, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek /

A mediáció idejére összeálló emberek is holonikus rendszert alkotnak. Tagjai a mediáló felek és a mediátorok. Mint minden rendszer, ez is csak akkor lehet sikeres, ha szabályokat alkotunk a működésére. Sose kérjünk ezért tanácsot kívülállóktól (barát, szomszéd néni, naiv szakértő). A holonon kívüliek ugyanis az élet nevű társasjátékot figyelő olyan személyek, akik nem szállnak be, de beleszólnak a játékba. Felelősségük nincs, a játék örömét nem érzékelik, saját szempontjaik vezérlik a döntéseiket.
A mediáció megkezdése előtt mindig alaposan tájékozódjunk a "házirend", azaz a folyamat szabályait illetően. Győződjünk meg arról, hogy a mediátor intellektuálisan is felkészült, széles asszociációs bázissal rendelkező, a mi segítésünkre méltó és alkalmas személy, aki képes hatékonyan beavatkozni a legkülönfélébb játszmáinkba.

"Megbocsáthatatlan, amit tettem. Épp az a hit hiányzott belôlem, amit az Úr is megkövetelt a hívôktôl. Hadd lássam csak a hamut! Majd ha megerôsödött a hitem, visszatérek, tanítványod leszek, s az Út végére érvén meglátom a rózsát." (Borges: Paracelsus rózsája)

Ha a partnerünk nem köteleződött el a mediáció mellett, akkor is keressünk fel mediátort, mert bár el se tudjuk képzelni, de képes arra, hogy mint Paracelsus az elhamvadt rózsáját, a kooperációra való hajlandóságot felélessze.

Mi vagyok most: eszköz vagy műalkotás? /Koller Attila KKV-szakértő, gazdasági mediátor, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek /

A minden társas kapcsolat, közösség akkor válik sikeresen működő szuper-holonná, ha képes a "szent" és a profán szuper-holon kényes egyensúlyának fenntartására. Hogy működik ez a gyakorlatban? A legkülönfélébb szervezeti egységekben élők, dolgozók a "szent" időben és a "szent" térben úgy tekintenek a közösségükre, mint műalkotásra. A profán térben és időben pedig, mint eszközre, azaz ebben az esetben az autonóm holonok (részek) racionális együttműködésére helyeződik a hangsúly. Ez két eltérő holon, azaz szabályrendszer eltérő stratégiákat, és feedback-keket (visszajelzéseket) követel a résztvevőktől.

A közösségek rendszerint azért bomlanak fel, mert az egyik szuper- holon szabályrendszeréhez illeszkedő stratégiákat átviszik a másikéba, és nem tudják, hogy hol és mikor követik egyik vagy másik szabályt. Az átszellemültséghez más stratégiák illeszkednek, mint a hűvös távolságtartást követelő kvázi-kereskedelmi tranzakciókhoz. Másképp viselkedünk egy vállalati rendezvényen, mint munkaidőben, vagy amikor informális kapcsolatokat ápolunk a munkatársainkkal. A mediáció a viselkedési stratégiák alkotásának művészete.

Mi szeretnék lenni: eszköz vagy műalkotás? /van der Meer Gabriella magánéleti mediátor végzettséggel rendelkező life és business coach, alapító tagja a humántanácsadók nemzetközi egyesületének, az IACM-nek /

Ha kellemetlenül érezzük magunkat a társas viszonyainkban, tegyük fel önmagunknak a kérdést: Mi vagyok most: eszköz vagy műalkotás? Mi szeretnék lenni: eszköz vagy műalkotás? Úgy viselkedem, hogy eszköz/műalkotás lehessek a környezetem szemében?

Nem tudunk örökké műalkotásokként funkcionálni ("szent" térben is időben tartózkodni: nem tarthat örökké a szülinapi partynk sem a munkahelyünkön), de jól jegyezzük meg: a "szent" idő és "szent" tér a profán nélkül "vak", a profán idő és profán tér a "szent" nélkül "üres".

Szerkesztette:
Abaházy Noémi, Dr. Kollár Coaching Iskolacsoport, az International Association of Coaching and Mediation Referenciaiskolája

Az iLoveSchool párkapcsolati, válási és üzleti menedzsment tanácsadója:
Csintó Edit
akkreditált life
és business coach >>


Tóth Éva
Consigliere, és Coach krízis
Info: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Fekete Gertrud
Jószolgálati coach,
szomaesztétika coach
szakértő
Info: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Feliratkozás hírlevélre

Ki olvas minket

Oldalainkat 14 vendég böngészi

Utolsó fórum hozzászólások

 • Integessen szépen Extremisztánból (2013. március 08., péntek)
  Kedves Bernadett, amikor szerelmesek vagyunk, a fellegekben járunk, hívjuk ez...
 • Megtartsam őt (2013. március 08., péntek)
  A hallgatói levelet élesítette: Abaházy Noémi Elnézést kérek hogy lev...
 • A végének márpedig nincs vége (2013. február 28., csütörtök)
  Kedves Csilla, nézze csak meg ezt a videót: www.youtube.com/watch?v=k8AkjWQ3P...
 • Vége? (2013. február 28., csütörtök)
  Aki az olvasói levelet megjelentette: Abaházy Noémi Köszönöm válaszát...
 • Szép mese a szerelem mítoszáról (2013. február 27., szerda)
  Kedves Levélíró, "Ha mást szeret! Az a legrosszabb! Azt nem lehet kibírn...
 • Engedjem, hagy menjen? (2013. február 27., szerda)
  A Levélíró online kérdésének megjelenését engedélyezte: Abaházy Noémi...
 • Varázsló (2013. február 21., csütörtök)
  Na jó, de hogyan? "Gondold, hogy most olyan állapotban vagy, mint a már fe...
 • Napi mentál kisfröccs 53. - Szívet cserélj ne égboltot (2013. február 20., szerda)
  "Azt hiszed, veled történt meg egyedül, és csodálkozol rajta, mint valami s...
 • Hűtlen látomás (2013. február 13., szerda)
  Kedves Katus, a rovartípusú kommunikáció hasonlít ahhoz, ahogy például a...
 • Nem hiszem (2013. február 13., szerda)
  Az olvasói kérdést élesítette: Abahází Noémi Tisztelt Kollárné Dér...
 • Florida-vita (2013. február 12., kedd)
  Lényeg mindig a részletekben rejlik: hogyan? Hogyan tanuljuk meg a hajótöré...
 • Napi mentál kisfröccs 52. - A hajótörés művészete (2013. február 07., csütörtök)
  Ha nem vagy kész arra, hogy változtass az életeden, egy coach sem segíthet r...